A bécsi konyha legismertebb édessége, a császármorzsa akkor akadt be nálam nagyon, amikor a Christkindlmarkton egyik éven ettem egy kívül ropogós, belül könnyű, az itthonitól totálisan különböző, nyálcsorgatóan finom változatot. Azóta is vadásztam rá, sikertelenül. Eddig!
A porozinkó, smarni vagy grízsmarni néven is futó Kaiserschmarrn ízig-vérig osztrák, zsírban sült tésztadesszert, amit állítólag Ferenc József találmánya.
Lényeg a lényeg, a Világevőn ráakadtam egy tiroli császármorzsa receptre, amit megcsináltam, és fülig ért a szám. Olyan volt, mint akkor, ott, a karácsonyi vásárban. Vagy még jobb!
Hozzávalók (négy főre)
- 500 ml tej
- 240g liszt
- 20g vaníliás cukor/vanília
- 160g tojássárga
- 240g tojásfehérje
- 40g kristálycukor
- (
80g mazsola) helyette akár meggy - 1 ek rum
- pár ek cukor a karamellizáláshoz
- porcukor tálaláshoz
- baracklekvár
Így készítheted el:
- Dolgozd össze a lisztet, tojássárgáját, tejet és vaníliás cukrot (+ a rumot).
- A tojásfehérjéből és a cukorból verj kemény habot, aztán óvatosan, hogy össze ne törjön, keverd össze a tésztával.
- Egy teflonserpenyőben hevíts zsiradékot (én margarint használtam), kb. 2 cm vastagon öntsd bele a tésztát, és szórd meg mazsolával (ha szereted).
- Közepes lángon süsd, amikor megszilárdul, fordítsd meg. Ez lesz a legnehezebb mutatvány, ha nagyobb serpenyőben csináltad - inkább készítsd kisebben, 1 személyes adagokban.
- A megfordítás után 170 fokra előmelegített sütőben süsd 5 percig, majd tedd egy tányérra a tésztát.
- A még forró serpenyőben karamellizálj kb 2 ek cukrot, majd tedd vissza a császármorzsát és kanállal szaggasd nagyobb darabokra.
- Tálald ízlésesen, hintsd meg porcukorral és tegyél mellé vagy rá a nagyi baracklekvárjából.
Mennyei lesz, hidd el!
(via Világevő)