Funkcionalitás, anyaghasználat, az időtállóság, ár-érték arány, kinézet és dizájn. Öt üzlet, ahol különböző stílusú, minőségi dizájnbútorokat és kiegészítőket lehet kapni.

Prime Home Design – Minimáldizájn egy csipetnyi neobarokkal

Ha én lennék a Prime Home Design marketingese, biztos valami olyasmi szlogent javasolnék nekik, mint az Accessible luxury at your home vagy a Minimal design – maximal satisfaction. A Prime Home Design fő profilját a minőségi, de megfizethető, minimál stílusú olasz kárpitozott bútorok – ülőgarnitúrák, ágyak, puffok, fotelek – és konyhabútorok jelentik, de a cég kínálatában rózsafából készült tévészekrényt, műtárgynak minősített faliórát, rojtos szőnyegeket, háromdimenziós strukturált falat, sőt Amerikából importált tartósított élő virágokat is találhatunk.

Az ülőgarnitúrákat relax funkciókkal vagy anélkül, textil-, textilbőr vagy valódibőr-huzattal kérhetjük, de a megrendelő igényeinek megfelelően a cég egyedi elgondolásaink megvalósítását is vállalja. Jó tanács: feleségnek/barátnőnek javasoljuk egy csokor tartósított – két–három évig is elálló – virág beszerzését is, mivel az új relax kanapé beköltözésével valós veszély a további fekhelyek időleges mellőzése.

Prime Home Design

Hol? 1064 Budapest, Rózsa u. 101.
Mit? Ülőgarnitúrák, konyhabútorok, ágyak, székek, asztalok, polcok, kiegészítők
Kinek? A minimál és a neobarokk stílus kedvelőinek
Mennyiért? Ülőgarnitúrák: 165 ezer forinttól a csillagos égig; rózsafa tévészekrény: 1,35 millió forint; műtárgy falióra: 110 ezer forint; tartósított rózsacsokor: 40 ezer forint
Kuriózum? Tartósított – glicerinnel feltöltött – élő virágok és növények, melyekből akár vertikális fali kertet is tervezhetünk

Vakum Design Shop – Eklektikus terek, retró és vintage darabok

A Hajógyári-szigetről az emberek többségének nem éppen a lakberendezés vagy a dizájn jut az eszébe, pedig ha valami miatt érdemes odamennünk, az a Vakum Design Shop. A loftépületben kialakított lakberendezési boltban az ’50-es, ’60-as és ’70-es évekbeli vintage darabok mellett újra gyártott dizájnbútorokat és fiatal képzőművészek által tervezett lakáskiegészítőket is kaphatunk, sőt a showroom egyben galériaként is funkcionál. A fiatal képző- és iparművészek támogatásán túl az üzlet tulajdonosainak célja, hogy eklektikus, színes, egyedi életterek létrehozására inspirálják az embereket, és hogy a sokszínű otthon mindenki számára elérhető legyen.

Székeket gyakorlatilag a szivárvány minden színében találunk, de a kínálat más tekintetben is színes: a csipke mintázatú és az egyéb lyukacsos háttámlájú székek környezetükből nem is annyira a színük miatt, hanem inkább dizájnjuknak köszönhetően tűnnek ki, ugyanúgy, mint a gyémánt fantázianevű, formájában egy csiszolt gyémántra emlékeztető darab, vagy az az íves, matt fekete, műanyag szék, amely valójában egy folytonos műanyag. Az ülőalkalmatosságokon kívül a lámpaválaszték is széles, az egyszerű, retró lámpákat kultiválók mellett a lámpa- és fényfanatikusok sem fognak csalódni: Budai Zsolt János üvegtervező hangulatlámpái nemcsak figuralitásukban egyediek, hanem technikai megoldásukat tekintve is.

Vakum Design Shop

Hol? 1033 Budapest, Hajógyári sziget 130. (a H hídnál)
Mit? Székek, fotelek, kanapék, asztalok, lámpák, képek
Kinek? Akik szeretik, az egyedi, eklektikus tereket
Mennyiért? Csipkeszékek: 18 500 forint; gyémántszék: 42 ezer forint; asztali lámpák: 15 ezer forinttól; figurális hangulatlámpák: 120 ezer forinttól
Kuriózum? Budai Zsolt János neon- vagy argongázzal működő figurális hangulatlámpái, az ún. fénylények

Pure Home Design – Skandináv dizájn felsőfokon

A Hollán Ernő utcai üzletbe nem csak akkor érdemes bemenni, ha vásárolni szándékozunk, hanem akkor is, ha a Jászai Mari tér környékén járunk, és van harminc szabad percünk. Az üzlet ugyanis valódi oázis azoknak, akik inspirálódni akarnak, vagy lakberendezési ötleteket gyűjtenének. A bolt kétségkívül hiánypótló szerepet tölt be az itthon még kevésbé elterjedt, a természetességet, a letisztultságot és a stílusos puritánságot szem előtt tartó skandináv dizájn területén: a főként dán gyártók termékeit importáló cég kínálatában a bútoroktól kezdve a tapétákon és textileken keresztül az ipari stílusú lámpákig mindent megtalálunk, jó helyen járnak tehát azok is, akik nem terveznek komolyabb lakberendezési projektbe fogni, környezetüket azonban szívesen dobnák fel egy–két jól megválasztott kiegészítővel.

Pure Home Design

Hol? 1133 Budapest, Hollán Ernő u. 22.
Mit? A teljesség igénye nélkül: tálalószekrények, asztalok, székek, fotelek, fogasok, lámpák, szőnyegek, párnák, vázák
Kinek? Bárkinek, akinek fontos a minőség, a stílus és a kifinomultság
Mennyiért? Néhány ezer forinttól több százezres nagyságrendig
Kuriózum? A széles kínálat

artKRAFT – Az autentikusan indusztriális

A XXII. kerületben található, üzletként is funkcionáló showroomot – ami már maga is megér egy misét – a tulajdonosa, Baracsi Katalin egy régi székgyár felső szintjén alakította ki, amely autentikus környezetként szolgál a múlt századbeli ipari és mezőgazdasági tárgyak, bútorok felsorakoztatására. Az indusztriális jellegű bútorok és használati tárgyak amellett, hogy mindenféle stílus mellett jól megférnek, és folytonosságot teremtenek a múlt és a jelen között, a recyclingnak és a funkcióbeli újraértelmezésnek köszönhetően a tömegtermeléssel és a fogyasztói társadalommal való szembefordulást is kifejezik. Az ott vásárlók között a zürichi bankár ugyanúgy megtalálható, mint az indusztriális stílusra fogékony vidéki vásárló vagy az enteriőr-stylist. Az üzlet valódi kincsesbánya mindazoknak, akik szeretik az egyedi, karakteres bútorokat és kiegészítőket, és azt, ha egy tárgynak története van.

artKRAFT

Hol? 1222 Budapest, Nagytétényi út 106.
Mit? A bolt fő profilját az eredeti ipari bútorok és kiegészítők jelentik, legyen szó mennyezeti ipari lámpákról, satupadokról vagy műhelyszékekről, de apró kiegészítőket és szatócsszekrényt is találhatunk
Kinek? Az ipari stílus kedvelőinek
Mennyiért? A mennyezeti ipari lámpák 20–30 ezer forintba kerülnek, székeket 15–25 ezer forintért vehetünk
Kuriózum? Minden darab kuriózum

Hephaistos – Szín-, minta- és anyagorgia a Molnár utcában

Ha a padlizsán szerinted is egy zöldség, a barack pedig egy gyümölcs, és nem egy szín, akkor a Hephaistosban a helyed, ahol még a hupililának is legalább húsz árnyalata van. A főként tapéta- és lakástextil-választékáról híres boltban nincs olyan, aki ne találna neki tetsző tapétát vagy bútorszövetet, a country és a távol-keleti lakberendezési stílus kedvelőinek az üzlet felkeresése pedig egyenesen kötelező. A boltba belépve a tér és az idő relevanciáját veszti, a színek, minták és különböző anyagok kavalkádja az embert egy távoli, meseszerű világba röpíti. A színpompás tapétákon és textíliákon kívül a bolt beltéri és kültéri bútorokat, csillárokat, asztali és állólámpákat, egyéb dekorációs tárgyakat is forgalmaz, így ha lakberendezésen töröd a fejed, a Hephaistost semmiképp ne hagyd ki.

Hephaistos

Hol? 1056 Budapest, Molnár u. 27.
Mit? Tapéták, bútorszövetek, függönyanyagok, díszpárnák, ágytakarók, szőnyegek, bel- és kültéri bútorok
Kinek? Akik egyedi tapétákat, minőségi textíliákat keresnek
Mennyiért? Egy tekercs tapéta kb. 15–20 ezer forinttól; Christian Lacroix-párna 30–40 ezer Ft/db
Kuriózum? A széles tapéta- és bútorszövet-választék; Christian Lacroix-tapéták, szőnyegek, párnák, textilek

(Fotók: Tóth István, az üzletek Faebook-oldalai)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában