Egy ilyen forgalmas csomópontban különösen fontos a levegő javítása.

Kétszázöt őshonos és ellenálló fát és cserjét ültettek mintegy 65 négyzetméteres területre a Boráros téren. A 65 négyzetméter nem tűnik soknak, és a leendő erdőt is nehéz belelátni a gallyacskákba, de a Mijavaki-erdő egyik tulajdonsága, hogy a növények gyorsan nőnek, ezért hamarosan jelentős mennyiségű oxigént termelhetnek.

A minierdő a Zwack Unicum, a IX. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat és a 10 millió Fa Alapítvány együttműködésében, a Boráros téri villamosmegállót és a Lónyai utcát összekötő járda, illetve a Közraktár utcáról a Petőfi hídra felhajtó úttest által határolt zöldterületen született meg.

A munkálatok talajcserével kezdődtek április elején, hogy a biológiailag sokszínű növények egy méter mély komposztos termőföldbe kerülhessenek, mely remek táptalajt nyújt a számukra. A különleges erdőben egy négyzetméterre három fa és egy cserje jut, ami egy sűrű, valóban erdőszerű társulást eredményez. Az építésben résztvevő szakemberek különös figyelmet fordítottak arra, hogy

hazánkban őshonos, a városi körülményeknek is ellenálló fajokat ültessenek a minierdőbe, többek között virágos kőrist, gyertyánt, mezei juhart, vadkörtét és vadalmát.

Az ültetés után a talajt szalmával fedték le, ami tartja a nedvességet, ugyanakkor biztosítja a szellőzést, és megelőzi a gyomosodást. A kezdetben 40-120 centiméteres csemeték és suhángok gyorsan nőnek, rövid idő alatt kialakul az a biológiailag sokszínű, önálló ökoszisztéma, ami amellett, hogy rengeteg állat- és növényfaj otthona lehet, zöldebbé és kellemesebbé teszi a Boráros teret.

Nemrég a XI. kerületben is ültettek egy hasonló minierdőt:

Mijavaki-minierdőket telepítettek Budán

Ha minden jól alakul, két év múlva önfenntartóak lesznek az Andor utcai fák.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

Heti ötször edz ez a lány, egy-két alkalommal csatlakoznánk hozzá

További cikkeink a témában