Táplálkozz okosan!

Az Oxfordi Egyetemen működő OurWorldInData összesítette az ENSZ egy főre jutó napi kalóriafogyasztással kapcsolatos statisztikáit (2020-ig bezárólag), ebbpől pedig kiderült, hogy egy átlagos magyar naponta 3 320 kalóriát fogyaszt, ami több a 2 946 kalóriás világátlagnál.

Kiderült, mennyi kalóriát esznek világszerte az emberek, a magyarok a világátlag felett vannak

Spoiler: a magyarok kétszer annyit kalóriát visznek be, mint a lista végén szereplők.

Persze az élelmiszerek napjainkban kalóriadúsabbak, ugyanakkor a szakértők szerint mégis egyre inkább hiányoznak belőlük a tápanyagok. Török Eszter dietetikus pedig pontosan erre hívja fel a figyelmet kihangsúlyozva, hogy bár fontos a kalóriaszámlálás, de önmagában nem célravezető, mert az egészségünk szempontjából lényeges az is, hogy az adott kalóriák milyen tápanyagokból tevődnek össze:

„2 000 kalóriát be lehet vinni cukros, fehér lisztes péksüteménnyel, kolbásszal, szalonnával vagy csokoládéval is. Lehet, hogy amikor kiszámoljuk, nem lépjük át a napi javasolt kalóriaküszöböt, de semmiképpen sem mondanám egészséges táplálkozásnak, és hosszútávon egy ilyen étkezés betegségek kialakulásához vezethet.”

Török Eszter azt is elmondta, mikre érdemes figyelni a táplálkozásunkkal kapcsolatban – ezeket egészen biztosan sokszor hallottad már te is, persze ezt nem lehet elégszer elmondnai:

Fontos a változatos étkezés, a sokszínű friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a rostban gazdag alapanyagok, a gabona köretek jelenléte az étrendben. A fehér lisztes pékáruk helyett érdemesebb a teljes kiőrlésű változatokat választani, és kerülni a túlzott zsír- és cukorfogyasztást. Elegendő vízivás mellett naponta négy-öt részre érdemes bontani az étkezést, nem pedig egyszerre enni hatalmas adagot.

Emellett a táplálkozási szakértő még kiemeli, hogy a kalóriaszámolás mellett célravezető figyelni a makrotápanyagok, a fehérje, a zsír és a szénhidrát eloszlására étkezésünkben, és oda kell figyelni arra is, hogy a kevesebb kalóriabevitel ne vezessen hiánytáplálkozáshoz, hanem minőség étkezést folytassunk.

(Forrás: Huawei, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A titokzatos ázsiai étel, amely a vitaminforrások világbajnoka

A különböző fermentált ételeknél nincs jobb természetes vitaminforrás, a koreai kimchi pedig ebben feketeöves tanítómester.

Kína megépítheti a második kínai nagy falat

A nomád törzsek támadásai helyett most a globális felmelegedés ellen fog egy nagy fallal védekezni Kína.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában