Nemcsak az számít, hogy mi mennyire drága, és nemcsak a mostani télben kell gondolkodni, ennél összetettebb a kérdés. Szakértők segítenek eligazodni a kWh-dzsungelben.

Világszerte elszabadultak az energiaárak, naponta drágább minden, gondolkozik mindenki mindenen a fűtés lecsavarásától az enyhe télért tartott vuduvarázslatig. A napokban több szakértő is megfogalmazta, miből érdemes kiindulni racionálisan, ezért inkább idézzük őket.

Áram vagy gáz?

Augusztus 1-től Magyarországon az áramot és a gázt egy bizonyos mennyiségig (évi 2523 kWh, illetve évi 1729 m³) csökkentett áron adják, efelett a „lakossági piaci ára” 70,1 Ft/kWh, illetve 747 Ft/m³. Ez azt jelenti, hogy 1 kWh áram túlfogyasztása 70 forint, míg 1 kWh hőenergia a gázból 75 forint.

Látszólag tehát durván egyforma a két ár, ami már úgyis meglepő, hogy eddig az áram háromszor annyiba került. De nemcsak ez szól az áram mellett, a java csak most jön.

Még a legegyszerűbb elektromos fűtések (villanyradiátor, fűtőszál, elektromos kandalló) is 1 kWh hőenergiát állítanak elő 1 kWh áramból, ezzel szemben a gáz legjobb esetben is csak 80 százalékban hasznosul, ennyit enged a rendszer hatékonysága. Tehát „már itt veszítünk 20%-ot a villamos árammal szemben, így a 75 forintos gáz árából rögtön több mint 100 forint lesz” – magyarázta a Portfolió-nak Pál Péter energetikai szakértő, aki a BME-n végzett gépészmérnökként.

De tovább is van, mondjuk még. Az egyszerű elektromos fűtéseknél sokkal hatékonyabb a hőszivattyú, és a hőszivattyú elvén működő, fűtésre optimalizált klíma – ezek a gépek az 1 kWh hőenergia mellé hozzátesznek 3-4 kilowattnyit a külső környezetből. Vagyis a legjobb gépek 4-5-szörös hasznos fűtési energiát tudnak előállítani.

Pál Péter pedig tovább számol: „ha 1 kWh árammal 4-5 kWh-nyi hőenergiát állítunk elő 70 forintból, a valós energiaköltségünk kb. 17 forintra csökken kWh-nként.”

És ha gép hatásfoka megfelelő, igényelhetünk H tarifát, kilowattóránként 23 forintért, azaz „a belőle előállított hőenergia ára csupán 5,7 Ft/kWh lesz”. Hoppá.

És ha a lakás olyan, az áramfogyasztást ellensúlyozhatjuk napelem telepítésével. Szóval úgy tűnik, a hőszivattyús, H tarifás elektromos fűtés napelemes kiegészítéssel a nyerő, de jegyezzük meg, hogy ehhez kiválóan szigetelt ház kell, illetve a hőszivattyúk nagy általánosságban nulla fok környékén működnek a legjobban, és minél inkább megyünk mínuszba, annál inkább veszítenek a hatékonyságukból. Ezért kell tehát klíma esetén fűtésre optimalizáltat választani, van például olyan típus, amit kifejezetten skandináv országokba terveztek, fűtésnek – ezek akár mínusz harminc fokban is szépen dolgoznak. Kérdés: hány napon volt mínusz 20 fok alatt a hőmérséklet az elmúlt néhány télen Magyarországon?

Hány centi hó esett az elmúlt öt évben Budapesten?

És persze lehetnek kombinált megoldások, például visszacsavarni vagy egy-két helyiségre korlátozni a gázfűtést, és azt kiegészíteni fűtőklímával. Így aztán sem az áram, sem a gáz fogyasztása nem szalad el, és egy ilyen rendszer kiépítése még nem irreálisan drága. A hagyományos hőszivattyúnál sokkal több a kötöttség, társasházban közel sem biztos, hogy telepíthető.

Ne csak az idei télben gondolkodj!

Hosszú távon tovább emelkednek majd az energiaárak, és tendencia a gázról és a szénről való leválás is, ami szintén nagyot változtat a megtérülési számításokon.

„Hátrányt jelent majd magas szén-dioxid-kibocsátású ingatlanban élni – mondta a Forbes-nak Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) elnöke. – Az ipari szektorban már létezik szén-dioxid-kvóta és kereskedelem is, ezt várhatóan ki fogják terjeszteni a lakóingatlanokra is.”

Ma egy gázkazán valamivel olcsóbb a hőszivattyúnál, az olcsóbbat választani viszont költségkockázat: könnyen lehet, hogy pár év múlva az emisszió után plusz adót vagy járulékot kell majd fizetni, ami mindjárt más megtérülést jelent, továbbá a gáz ára vélhetően jobban emelkedik majd, mint az áramé, mivel a gáz forrása véges, áramból pedig folyamatosan egyre többet állítunk elő.

Fa?

Ezt a fűtési formát a szakértők kizárják, mivel a fa eltüzelése nagyfokú környezetszennyezést jelent, nem is beszélve az erdők pusztulásának szerteágazó következményeiről. Tehát vissza az egyes mezőre, áram vagy gáz, a többit lásd fentebb!

(Forrás: Portfolio, Forbes, HuGBC, fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Napelem, ami követi a nap mozgását? Igen!

Míg régebben fel sem merült a családokban a napelemek telepítése, addig ma már nem is kérdés, hogy miért éri meg mindenkinek ez a beruházás. Rengeteg indokot lehet sorolni a napelem mellett, nem beszélve arról, hogy már lehetőség van a napkövető napelem felszerelésére is.

A város, ahol szelektíven gyűjtik a szennyvizet

Hulladéklerakóból átalakított innovációs park, és három külön szennyvízvezetékkel szerelt lakások is vannak a Svédország legkörnyezetbarátabb településének már ötször megválasztott Helsingborgban.

És ezt olvastad már?
Bemutatjuk a Közép-Floridai Egyetem egyik legszexibb hallgatóját