Lakossági természetles akciót hirdet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A környezetünkben található élőlények megfigyelésére, a védelmüket segítő adatgyűjtő akcióra hív a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Azoknak, akik csatlakoznak a programhoz, nincs más teendőjük, mint

megfigyelni a kertben vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket, majd megfigyeléseiket beküldeni.

A Tavaszi természetlesben résztvevők – a Téli madárles harmincperces megfigyelési időszakától eltérően – a nap folyamán bármikor tölthetnek fel adatot, valamint a tavaszi időszak miatt a madarak esetén viselkedési adatokat is fel lehet tölteni, ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet, vagy ha elpusztult madarat találunk.

Az adatgyűjtő felület Androidon és iOS-en, a Turdus nevű mobilapplikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon keresztül is elérhető, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat. A leggyakoribb fajok meghatározását az appon belüli mini határozó segíti, amely az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással hívható elő.

Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat keretében támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A tavaszi akció mellett párhuzamosan fut a Gólyales, és áprilisban indul a Fecskeles is.

(Forrás: MME, MTI)

Ez is érdekelhet:

A varangyoknak szükségük lehet rád!

Sok ezer béka eshet fogságba.

Vigyázat, sünök!

Kezdődnek a tavaszi kerti munkák, így pedig akaratlanul is veszélyeztethetjük a sünök életét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés