Egy csöppnyi gasztrokultúra, némi csokitörténelem következik Ausztriából.

Amennyiben nem egy barlangban töltötted életed nagy részét, akkor minden bizonnyal találkoztál már a Mozart-golyóval, esetleg a -tallérral, vagy a mozartos jellegű csokijellegű bármilyen keleti termékekkel.

Ha Salzburg, akkor Mozart, ha Mozart, akkor a kultúrában kevésbé járatosoknak a marcipános-csokis bogyó. Ez az esetek túlnyomó részében az arany csomagolást jelenti, amelyen maga Wolfgang Amadeus szemez veled.

A Mozartkugel, vagy itt most épp a Mozarttaler világhírű.

Csakhogy ez itt, illetve ennek golyóváltozata nem az IGAZI.

Vagyis pontosítani kell, mert a mindig precíz, akkurátus osztrákok elkövettek egy nagy hibát. A kitalálója nem védette le, így aztán Salzburg tele van Mozart-golyóval, de ebből

csak egy az ORIGINAL.

Ezeket mind megtalálni a pici, de annál mesésebb városban, és mind Mozartkugel néven fut:

Át vagyunk vágva? Nem igazán, mindenkinek más ízlik, de ha a valódit, bocsánat, ORIGINALT keressük, akkor némiképp bizony át. Egyetlen olyan verzió van, ami nem koppintás:

a Mozart-golyót ugyanis Paul Fürst, egy salzburgi cukrász találta fel 1890-ben.

Herr Fürst egy golyó formájú édességet akart piacra dobni, amely nugátkrémet, marcipánt és csokoládét tartalmaz. Olyannyira sikerült neki, hogy az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet is szerzett vele.

Ezzel:

Bizony, ez a valódi, az origi, az első. Csakhogy Fürst úr nem volt résen, és nem védette le sem a terméket, sem a nevet, így salzburgi kollégái azonnal lekoppintották. Tiszta Kína. Egyetlen engedményt kapott: csak ő használhatja az original kifejezést.

Az Original Salzburger Mozartkugelt kézzel gyártják Salzburg belvárosában a Café-Konditorei Fürst, vagyis a Fürst cukrászda fölötti emeleteken, 10-12 szorgos kéz gyúrja és mártogatja, évente 3 millió ilyen marcipános-nugátos termék kerül ki a kezeik közül.

Az összetevőket sem titkolják, csak az arányokat: a mogyoró, a pisztácia, a mandulából készített marcipán és a csokoládé, melyek mind alapos utánajárás után a legjobb európai helyekről érkezik.

A félbevágott golyókon látszik is, hogy a marcipán aránya és állaga egészen más, mint az aranyverzióban:

A Fürst-féle eredeti, vagyis original Mozart-golyó valóban egyedi, nemcsak azért, mert az íze is egészen más, mint amit mi látunk lépten-nyomon itthon, hanem azért is, mert mindössze négy apró cukrászdában lehet kapni Salzburgban, sehol máshol. Ezért nem találkozol vele a Sárkány Centerben 450-ér'.

Meg ugye a fent említett eljárás miatt is, ők tényleg így készítik:

Az első és igazi Mozart-golyó ismertetőjele tehát az ezüst-kék csomagolás lehetne, de ilyen színkombináció fut másik is a piacon – egyébként épp 13 méterre az eredeti üzlet mellett. Josefnél Echte néven kapod meg.

A másik jel, hogy a Fürstéké picit nagyobb, mint a többi, és kicsomagolás után golyón ott van az a pici csokipötty, ami a fa pálcika okozta lyuk miatt van ott, és a kézi gyártás jele. A masszát felszúrják a hurkapálcára, amit a csokoládéba mártanak, megvárják, amíg megdermed rajta, kihúzzák, majd az ott tátongó lyukat olvasztott csokoládéval tömik be.

Mivel tartósítószert nem tartalmaz, és a csoki miatt nyilván érzékeny a hőmérséklet-változásokra, maximum 6-8 hétig tárolható. Ennél fogva nem is exportálják tengerentúli országokba, de május közepétől októberig még Európába, mi több Ausztriába sem szállítanak.

Ha ki szeretnéd próbálni, akkor Salzburgba kell utaznod, amit alapból ajánlok, de van egy másik lehetőség is: tudsz rendelni itt.

(Fotó: Világutazó, a szerző, Original Mozartkugel)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában