Áttörésről beszélnek a kutatók.

A svájci WSL Szövetségi Intézet tudósai olyan mikrobákat fedeztek fel, amelyek alacsony hőmérsékleten, 15 Celsius-fokon képesek megemészteni a műanyagokat. A műanyagot megemészteni képes mikrobákat már korábban is ismertek, de

eddig csak olyanokat találtak, amelyek 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten képesek erre, ez pedig ipari méretekben rendkívül drágává tenné az újrahasznosítást.

A kutatóintézet tudósai egy évre műanyagokat helyeztek ki a szabadba és ástak el a talajba Grönlandon, a Svalbard-szigeteken, és Svájcban. A kutatást vezető Joel Rüthi később kollégáival mintát vett a műanyagokon élő organizmusokból, és tizenkilenc baktériumtörzset, valamint tizenöt gombatörzset azonosított. Az izolált mikrobákat 15 Celsius-fokon engedték fejlődni a laboratóriumban, majd tesztelték az egyes törzsek műanyagemésztő képességét.

A vizsgált műanyagok között szerepelt a biológiailag nem lebomló polietilén (PE) és a biológiailag lebomló poliészter-poliuretán (PUR), valamint két, biológiailag lebomló keverék, a polibutilén-adipát-tereftalát (PBAT) és a politejsav (PLA). A mikrobák egyik törzse sem tudta megemészteni a polietilént, de

tizenegy gombafaj és nyolc baktérium 15 Celsius-fokon megemésztette a poliészter-poliuretánt, tizennégy gombafaj és három baktériumfaj pedig a PBAT- és a PLA-keveréket is.

A tudósok azt is megállapították, hogy a Neodevriesia és a Lachnellula nemzetségbe tartozó gombák a PE kivételével az összes vizsgált műanyagot képesek voltak lebontani. Az új mikrobák áttörést jelenthetnek a műanyag-újrahasznosításban.

(Forrás: The Guardian, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

„Nem működik a műanyag-újrahasznosítás” Nagy-Britannia eddigi legnagyobb felmérése szerint

Százezer háztartás adatai alapján megállapították, hogy rossz a helyzet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A rendőrség napján lehetne egy rendőrnő is a nap csaja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés