Az ember okozta környezetszennyezés a világ minden szegletéhez eljut.

Ausztrál kutatók a világ óceánjainak műanyagszennyezését elemezték az Around the plastic world in 455 days című jelentésben, amihez a 46 ezer kilométeres, 455 napos útjuk során – Ausztrália nyugati partjairól indulva, Dél-Amerikát megkerülve, majd Ausztrália keleti partjaira visszatérve – 177 vízmintát gyűjtöttek. Végül arra a megállapításra jutottak, hogy

még a civilizációtól legtávolabbi zugokban is találhatók műanyag mikroszemcsék.

Ez igazából nem meglepő, ahogy talán az sem, hogy a mintákban csomagolóanyagokból, járművek gumiabroncsaiból, textilekből, kozmetikumokból, építőanyagokból és pelletból származó szemcséket találtak szinten minden terülten.

A kutatás vezetője és a perthi Curtin Egyetem geokémikusa, Kliti Grice azt mondta, hogy ez a kiterjedt mintavétel lehetővé tette a különleges óceáni területek mikroműanyag-szennyezésének pontos mérését, valamint azt, hogy globális képet kaphassanak a műanyagszennyezés eloszlásáról.

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) óceánokkal és a légkörrel foglalkozó osztályának egy kutatása úgy becsülte, 22,8 millió tonna mikroműanyag szennyezi a világ óceánjait, ennek többsége az óceánok fenekén hever.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Rosszul alszol? A globális felmelegedés is okozhatja

Világszerte alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés, különösen a nőket és a súlyos betegségekkel küzdő idős embereket viseli meg.

Sosem találod ki, mit fedeztek fel az Antarktisz jege alatt: vizet, na de mennyit

A hatalmas rejtett vízkészlet több ezer éves lehet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Erica tornász, és ezt le sem tudná tagadni

Veszélyesen süllyed több tucat kínai nagyváros

Ha ott van ő, egyszerűen nem lehet senki vagy semmi másra nézni

További cikkeink a témában