Karriertanács egyenesen a Dallas Mavericks tulajdonosától.

Kilépni a napi melóból és belefogni egy vállalkozásba egyszerre kísértés és óriási kockázat. Ha mindenképpen fejest ugranál a saját-magad-főnöke-vagy életbe, akkor építs ki előtte magadnak védőhálót – mondja a befektető-vállalkozó milliárdos, Mark Cuban.

„Először is tegyél félre pénzt. Ne hagyd ott a munkádat, hacsak nem tudod azonnal, mi az ördögöt csinálsz” – mondta a Dallas Mavs NBA-csapat tulajdonosa egy videointerjúban a Wirednek. Egy csomó „inspiráló sikertörténetet” hallunk, de – indokolt Cuban – a legtöbben, akik otthagynak egy amerikai céget, hogy a saját ötletükkel foglalkozzanak, vagy küszködnek vagy egyszerűen elbuknak.

„Halljuk a történeteket azokról, akik kiléptek a munkahelyükről, céget alapítottak, és rengeteg pénzt kerestek – magyarázta. – Nem hallunk viszont azokról, akik kiléptek a munkahelyükről, céget alapítottak, majd csúnyán megbuktak, és most olyan munkájuk van, amit utálnak.”

Egy közelmúltbeli felmérés szerint a Z generációs dolgozók mintegy fele szeretne saját vállalkozást indítani, ugyanakkor az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint az új vállalkozások nagyjából húsz százaléka megbukik az első évében, és kevesebb, mint a fele éri meg az ötödik évét. Ez persze egy amerikai adat, de nincs értelme azt gondolni, hogy Európában nagyon mások lennének az arányok.

Mark Cuban egy New York Knicks elleni meccsen – Fotó: GettyImages

Mi tehát a teendő, ha nagyon ott mocorog benned a vállalkozhatnék? Cuban szerint a minimum, hogy félreteszel „legalább hat hónapnyi megélhetéshez szükséges pénzt”, de sok pénzügyi tanácsadó egyéves tartalékot javasol, ami a megélhetés mellett az üzlet költségeit is fedezi. Ezen kívül végezz egy alapos kutatást, írj részletes üzleti tervet, mielőtt valóban kilépsz a munkahelyedről.

Ezért kell előre tervezni

Cuban annak ellenére tanácsolja ezt, hogy az övé az egyik sikertörténet: miután huszonévesen kirúgták a saleses állásából, megalapította a MicroSolutions szoftvercéget, amit hatmillió dollárért adott el 1990-ben. Öt évvel később társalapítóként csatlakozott a Broadcast.com-hoz, amit 1999-ben 5,7 milliárd (!) dollárért adott el a Yahoo-nak.

De még Cuban is elég rögös úton jutott a csúcsra, például majdnem csődbe ment, miután az egykori titkárnője ellopott 82 ezer dollárt a MicroSolutions-től, és csaknem lenullázta a cég egyenlegét. Szóval tisztában kell lenni a kockázatokkal, és szükség van tartalékokra a legváratlanabb helyzetekre.

És még akkor sincs garancia a sikerre. Ahogy a kosárcsapat-tulaj az ambiciózus fiataloknak tanácsolja:

„csak akkor indíts céget, ha a teljes szívedet beleteszed, és ha mindenki másnál jobban értesz ahhoz, amivel foglalkozol.

Mielőtt tehát kilépsz, légy felkészült, nagyon tudd, mit csinálsz, képezz tartalékot, legalább hat hónapnyit. És azután, talán készen állsz majd.”

(Forrás: CNBC)

Ez is érdekelhet:

Nem biztos, hogy jó ötlet szétválasztani a munkát és a magánéletet

A munka és a magánélet szétválasztása csak legenda, de ez nem is baj, mert a jól kezelt átfedésekkel mindkét téren jobban járunk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Élvezd az életet! – mondja ez a lány

További cikkeink a témában