A hulladék mennyisége pedig évtizedek óta folyamatosan nő.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű Európai Számvevőszéke emlékeztetett, a veszélyes hulladék keletkezésének megelőzése 1991 óta uniós prioritás, a vonatkozó intézkedések középpontjában a gazdasági szereplők terméktervezési és -gyártási módjának befolyásolása, a szennyezők felelőssé tétele, valamint a fogyasztók jobb tájékoztatása áll. Mindezen kezdeményezések ellenére az unióban keletkező veszélyes hulladék mennyisége nem csökken.

A veszélyes hulladék illegális lerakása és kereskedelme továbbra is jövedelmező üzlet: becslések szerint az éves bevétel csak a kereskedést tekintve 1,5 milliárd és 1,8 milliárd euró közé tehető.

Ritka a felderítés, a nyomozás és a vádemelés, a büntetések pedig alacsonyak.

A számvevők szerint a veszélyes hulladék megfelelő osztályozása és nyomon követése révén jobban elkerülhető a nem megfelelő kezelés, és megszűnhetnek az illegális kerülőutak. Megjegyezték, hogy a veszélyes hulladékot a különböző tagállamok eltérően osztályozzák.

A számvevőszék szerint az újrafeldolgozási technológiák tökéletesítése és a kapacitás növelése lehetőségeket kínál,

például a fontos nyersanyagok visszanyerését az elektronikus berendezésekből és egyéb hulladékból, ez pedig az unió stratégiai autonómiájának hasznára válna. Nagyobb visszatartó erejű szankciós mechanizmus révén korlátozni lehetne a veszélyes hulladékkal való illegális kereskedést is.

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

„Románia sosem lesz Európa szemétdombja”

Annak ellenére, hogy az ország a szemétmaffia Eldorádója.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában