Viccnek hangzik, de nem az: Európa legnagyobb úszó napelemparkja épül, és ez még csak a kezdet.

Két vontatóhajóval 12 ezer panelből álló, négy focipályányi napelemet szállított a portugáliai Alqueva víztározóhoz, ahol júliusban beindítják Európa legnagyobb úszó napelemparkját. A Nyugat-Európa legnagyobb mesterséges tavára épített erőmű része a portugál törekvésnek a fosszilis tüzelőanyagok importjának csökkentésére, mert ezek ára csúnyán megugrott az orosz-ukrán háború kitörése óta.

Portugália rohamtempóban növeli a megújulók szerepét, egyrészt bolond lenne nem kihasználni a napsütéses órák magas számát és az atlanti szeleket, másrészt bár alacsony a kitettsége, a gáztüzelésű erőművei még így is megérzik az emelkedő árakat.

Az öt megawattos erőművet építő EDP (a legnagyobb portugál közmű-szolgáltató) szerint az ott megtermelt áram harmada annyiba kerül, mint egy gáztüzelésű erőműé, és a közeli Moura és Portel városok harmadát, mintegy 1500 családot látják majd el energiával.

A víztározó maga évi 7,5 GWh villamos energiát termel, és a lítium akkumulátorai 2 GWh-t képesek tárolni. Ez a legnagyobb úszó napelempark egy vízerőművön Európában.

Kaliforniától Kínáig számos helyen telepítenek tengerre vagy tavakra napelemparkot, ezzel is csökkentve a szén–dioxid-kibocsátást. Az úszó panelekhez nincs szükség drága telekre vagy ingatlanra, a víztározókon lévő úszó erőművek különösen hatékonyak, mert rácsatlakozhatnak a meglévő elektromos hálózatra.

Az EDP meglehetősen ambiciózus célja 2030-ra száz százalékban környezetbaráttá válni; a megújuló energia a 25,6 GW-os éves kapacitásának jelenleg a 78 százalékát teszi ki. Ugyancsak ez a cég telepített Európában elsőként úszó napelemparkot: 2017-ben az Alto Rabagao gáton 840 panel segítségével tesztelték, hogyan egészíti ki egymást a víz- és a napenergia.

Az Alqueva-projekt sem áll meg ennyinél: az EDP áprilisban egy újabb, 70 MW-os úszó farmmal egészíti ki a mostanit.

(Forrás: Reuters, borítókép: EDF)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Nem ez a lány fog lehűteni a kánikulában