Ez kb. 150-szer annyi víz, mint amennyit az Egyesült Királyság lakói naponta fogyasztanak.

A 2017-ben, a Déli-sarkvidékről leszakadt jéghegy egy rövid ideig a világ legnagyobbja volt: majdnem hatezer négyzetkilométeres.

2021 elejére megsemmisült, egytrillió, vagyis ezermilliárd tonna jég olvadt el. A kutatók jelenleg felmérik, milyen hatása volt a környezetre.

A Leedsi Egyetem kutatócsoportja megvizsgálta az összes műholdas adatot arról, ahogy az óriás a Dél-óceánon át az Atlanti-óceán déli részéig sodródott. A kutatók az adatok alapján kiszámították, hogyan változott az olvadás üteme a jéghegy három és fél éves léte alatt. Az egyik kulcsidőszak az élete végén volt, amikor Dél-Georgia szigetét megközelítette.

Ezen a ponton úgy tűnik, megfeneklett a kontinentális vízfenéken, és darabok kezdtek letörni róla. 2021 áprilisára számtalan kis jégtömbbé aprózódott, ezeket már lehetetlen volt tovább követni a tudósok szerint. Környezeti hatásai azonban túlélték a jéghegyet.

A rengeteg kiolvadt víz megváltoztatja a helyi áramlatokat, a benne lévő ásványok és szerves anyagok az óceánba kerülve befolyásolják az élővilágot.

A Brit Atlanti Kutatócsoportnak (BAS) sikerült robotműszereket elhelyeznie az A68 közelében a teljes megsemmisülése előtt. Az adatokat jelenleg is elemzik, a növény- és planktonvilág változásairól már erős jelzéseket észleltek.

(Forrás: BBC, MTI. A nyitókép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Teljesen átalakul a Los Angeles-i Art District