Néhány növény segít megtisztítani a szennyezett talajt, felszívja a mérgező nehéz fémeket, és csökkenti a sugárzást.

A napraforgó bizonyos fajtái képesek felszívni a talajból a mérgező nehézfémeket, csökkentik a sugárzást, és megakadályozzák, hogy ezek a szervezetbe jussanak – állapította meg a Virginiai Egyetem egyik ösztöndíjas hallgatója, aki az Amerikában őshonos, nyáron virágzó növényt vizsgálta.

„A fukusimai és a csernobili nukleáris baleset után is napraforgókat ültettek az érintett területeken a sugárzás elnyelésére, majd betakarították és ártalmatlanították őket” – jelentette ki a Catie Kitrinos.

A hallgató úgy gondolja, a kutatása segít a napraforgó még jobb felhasználásában. A napraforgó természetes módon veszi fel a nehézfémeket a szennyezett talajból, nem károsítja azt, sem a környező ökoszisztémákat” – mondta Kitrinos. Ezek a fitoremediatorok, amelyek más növények is lehetnek, de a napraforgó különösen hatékony a méretei miatt.

Halott napraforgók Csernobil mellett – Fotó: Getty Images

„A napraforgó hiperakkumulátor, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségben vesz fel fémeket a talajból – folytatta Kitrinos. – A fitoremediáció sokkal kevésbé invazív módon tisztítja meg a talajt, mintha az egészet kiásnánk a földből, vagy bármi más kezelést alkalmaznánk, és minden bizonnyal sokkal olcsóbb is.”

Napraforgó egy Berlin közelében lévő erőműnél – Fotó: Unsplash

A napraforgót rendkívül széles körben használják az agrárgazdaságban, olajat sajtolnak, bőrápolási termékeket készítenek belőle. Kitrinos célja minél jobban feltérképezni, melyik típus szívja fel könnyen a toxinokat, de olyan genotípust is keres, amelyik ellenáll a talajban lévő nehézfémeknek, és képes lesz túlélni egy olyan környezetben, ahol esetleg nehéz sók lerakódások vannak.

(Forrás: University of Virginia, fotó: Getty Images, Unsplash, borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Napraforgók segítettek az ELTE kutatóinak növelni a hatékonyságot

Öt százalékkal növeli a napelemek hatékonyságát a tipp, amit napraforgóktól kaptak az ELTE kutatói.

Napelem, ami követi a nap mozgását? Igen!

Míg régebben fel sem merült a családokban a napelemek telepítése, addig ma már nem is kérdés, hogy miért éri meg mindenkinek ez a beruházás. Rengeteg indokot lehet sorolni a napelem mellett, nem beszélve arról, hogy már lehetőség van a napkövető napelem felszerelésére is.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában