Azok sem szorulnak emberi segítségre, akik itt maradtak.

Magyarországon 2004/2005 óta telel át rendszeresen néhány fehér gólya. Ezek a madarak a megfigyelési adatok szerint nem egészségi okból, hanem a természetes alkalmazkodási viselkedés részeként maradnak itthon a vonulás helyett – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

Az ilyen próbálkozás alapvető alkalmazkodási, evolúciós stratégia, mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű egyedek.

Ezek kedvezőtlen körülmények között elpusztulnak, de ha változik a környezet, mint napjainkban a klímaváltozás hatására, akkor életben maradnak, szaporodni tudnak, és utódaiknak is átadják viselkedési sajátosságaikat.

Az egyedek eltérő stratégiája, az afrikai madárfajok északra látogató és életben maradó egyedei tették lehetővé Európa élhetővé váló területeinek benépesítését a legutóbbi jégkorszak mintegy tízezer évvel ezelőtti lezárulása után. Ez az oka annak, hogy Magyarország mai fészkelőmadár-állományának jelentős része – így a fehér gólya is – még mindig olyan afrikai fajnak tekinthető, amely csak költeni jár hozzánk.

Az áttelelő fehér gólyák viselkedésének magyarázata az lehet, hogy az itthon maradó példányok kevésbé kockázatosnak érzik az itthon maradást, mint az oda-vissza akár húszezer kilométeres, hosszú távú vonulást.

Ezt segíti, hogy rendkívül változatos táplálkozású madarak, elsősorban rovarokat esznek, de férgeket, pajorokat, halakat, kétéltűeket, kígyókat, békákat, kisrágcsálókat, a talajon talált énekesmadár-tojásokat és -fiókákat is fogyasztanak. Ezért amikor a vizek befagynak és a rovarok sem mozognak, az áttelelő példányok a téli álmot nem alvó egereken, pockokon élnek, melyekre a szántókon, gyepeken vadásznak.

A tarlókon, belterületi füves területeken, parkolóban sétálgató gólyák egészségi állapotáról a legegyértelműbb visszajelzést a röpképesség vagy ennek hiánya ad. Ez úgy ellenőrizhető, ha a madár felé indulva felrepülésre késztetjük. Amennyiben a gólya tud repülni – ezt jelzi, ha a madarat a tetőgerinc, a kémény vagy a fészek magasában állva látjuk, hiszen repülve jutott oda –, akkor minden rendben van, és az állat nem szorul mentésre.

Az itthon maradó fehér gólyák között egyre több lehet az olyan madár, aki sikeresen túlélt legalább egy áttelelést. Ez azért fontos, mert ezek a madarak a sikeres és egyre finomodó túlélési stratégia birtokában vághatnak bele a következő áttelelési kalandba.

Ez is érdekelhet:

Győztek a román természetvédők, 25-tel kevesebb madárfajra lehet vadászni

Tudományos módszertan alapján kellene kvótákat szabnia a kormánynak. Kellene.

(Forrás: MME, MTI)

És ezt olvastad már?
Ha Banksy ráfest egy graffitit, akkor az a ház már nem ugyanaz