Nem vénnek való vidék - A világ legveszélyesebb helyei
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vannak városok, amelyek akár turista paradicsomok is lehetnének, ám különböző okoknál fogva inkább hasonlítanak egy Mad Max-jelenetre, vagy egy Slayer koncert első tíz sorára. Elméletileg a listán szereplő országok mindegyike felkereshető turistaként, csak éppen erősen megfontolandó, főleg ha nem rajongunk azért, ha elrabolnak, kifosztanak, megerőszakolnak és meglincselnek bennünket. És most következzen a tízes worst of, avagy mindenütt jó, de a legjobb lőtávolon kívül.

10. Bogota, Kolumbia

Kolumbiában a nyolcvanas évek óta rengeteget javult a helyzet, különösen Bogota és más nagyvárosok váltak sokkal biztonságosabbá, ám Kolumbia hegyvidéki tájain és dzsungeleiben gerillacsoportok (A leghírhedtebbek: FARC és ELN) és drogkartellek irányítanak. Bogota északi része relatíve biztonságos, szakértők szerint a 19.-ik utcától délre már melegnek számít, a Bosa, Kennedy, Suba és Barrios Unidos nevű kerületeket pedig érdemes mindenképpen elkerülni. 2010 augusztusában egy autóban elhelyezett bomba robbant egy rádióállomásnál, tavaly pedig egy hátizsákba rejtett pokolgép rongált meg egy épületet a kolumbiai fővárosban. A Magyar Külügyminisztérium honlapján igyekeznek utazási tanácsokkal szolgálni minden egyes országról, ez hol bővebbre, hol érthetetlenül rövidre sikeredik. A hivatalban valaki jókedvében lehetett a Kolumbiáról szóló rész megírásakor, ugyanis kifejezetten részletes információval szolgálnak.

Kolumbia

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik. Az ország területének jelentős részét jelenleg három illegális fegyveres szervezet, a Kolumbiai Forradalmi Erők (FARC), a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) és az Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) tartja ellenőrzése alatt. Az általuk elkövetett erőszakos cselekmények és emberrablások magas száma miatt az ország külföldi turisták számára a nagyvárosokat (Bogota, Medellin, Cali, Barranquilla, Cartagena) kivéve nem tekinthető biztonságosnak.

A Kolumbiára oly jellemző emberrablások száma egyébként drasztikusan csökkent, szóval, ha minden ebben a mederben halad tovább, akkor Bogota hamarosan lekerül az ehhez hasonló listákról.

9. Mogadishu, Szomália

Mogadishu fele tulajdonképpen egy bombatölcsér, és mindez egy több mint húsz év óta tartó, váltakozó erőséggel tomboló polgárháború folyományaként. Szomáliában 1991 óta nem volt olyan központi kormányzat, amely az egész országot ellenőrzése alá tudta vonni, ráadásul egyes országrészek (Puntaland, Somaliland) már évekkel ezelőtt függetlenné nyilvánították magukat. A helyi iszlámista fegyveres csoportok az országban már nem találtak fosztogatásra alkalmas helyeket, ezért egy ideje megpróbálják az országhatárokon túlra importálni terméküket, ami nem más, mint az erőszak, gyilkosság, és a terrorizmus. A szomszédos Etiópia hadserege a közös határon gyakran kénytelen tűzharcba keveredni militáns csoportokkal, és a helyi békefenntartó erőket is rendszeresen érik terrortámadások, tavaly júniusban pedig a lakásában ölték meg az átmeneti kormány egyik miniszterét.
Szomália egyike azon országoknak, amely a 21. században is komoly kalóz armadával rendelkezik. Az amerikai külügy szerint a szomáliai partokat ajánlatos hatszáz kilométeres távolágban elkerülni. Szomáliáé nem egyedi történet, az itt tapasztalható problémák – állami korrupció, faji villongások, éhínség, etnikai tisztogatások, militáns fegyveres csoportok – sajnos kisebb-nagyobb mértékben szinte minden afrikai államban megtalálhatók.

Bármilyen hihetetlen, Szomáliában mindezek ellenére van turizmus, az átmeneti kormány nagyon erőlteti ezt az iparágat. Még egy Turisztikai Minisztériumot is felállítottak (Az Economist szerint nekik van a világon a legkeményebb melójuk), és erőteljesen próbálnak pénzt fektetni nemzeti parkok, és strandolható partszakaszok létrehozásába. Utóbbi nem ostobaság, mivel Szomália rendelkezik Afrikában a leghosszabb partvonallal, az egyetlen probléma, hogy az Indiai-óceán ezen a részén rengeteg a cápa.

8. Gáza-övezet, Izrael

Izrael kedvelt turistacélpont, nagyvárosai rendszerint biztonságosak, ám a Gáza-övezet és Ciszjordánia két olyan terület, amelyeket érdemes messze elkerülni. Véletlenül persze aligha keveredhetünk ezekre a helyekre, ugyanis az izraeli hadsereg szigorúan ellenőrizni mindkét területet. Mivel nagyon úgy fest, hogy a palesztin konfliktus megoldása bizonyos politikai köröknek nem áll érdekében, ezért Gáza és Ciszjordánia a világ legfeszültebb pontjainak fognak számítani a jövőben is. Az évtizedek óta tartó elkeseredett viszály egyik utolsó fejezete a Földközi-tengeren történt: 2010. május 31-én egy tíz hajóból álló flotta szállított volna segélyt Gázába, ám az izraeli hadsereg feltartóztatta a konvojt. Az eredmény tizenkilenc halott, és pattanásig feszült nemzetközi helyzet. A Magyar Külügyminisztérium honlapján a következő sorokat olvashatjuk Izraelről:

Izrael

„Tájékoztatjuk továbbá a magyar állampolgárokat, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság ciszjordániai része utazás és ott tartózkodás szempontjából szintén a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" , míg a Gázai-övezet az "I. Utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik.

Az I. kategóriában olyan társai lettek Gázának, mint Egyiptom, Irak, Irán, és Szíria, vagyis olyan országok, ahol – Irán kivételével – konkrét polgárháború zajlik, vagy éppen kataklizma utáni állapotok uralkodnak.

7. Srinagar, India

A muzulmán többségű észak-indiai állam, Dzsammu és Kasmír évtizedek óta küzd függetlenségéért,– vagy ahogyan azt az indiai állam gondolja – az elszakadásért. Ami az egyik oldalon szabadságharc, az a másik oldalon terrorizmus, a lényeg, hogy az öngyilkos merényletek, robbantások gyakori eseménynek számítottak/számítanak a Himalája lábainál fekvő államban. Valaha a béke szigeteként emlegették, hiszen George Harrison, a Beatles gitárosa a hatvanas évek végén például több hetet töltött a Dhal tó híres lakóhajóinak egyikén, hogy feltöltődjön, inspirációt merítsen és jó minőségű, de nagyon olcsó hasist szívjon. Az indiai katonaság és a helyi muzulmán lakosság közötti feszültség tapintható, különösen mióta kiderült, hogy a 2010 végén történt Mumbai-i terrortámadást elkövető csoportot a szomszédos Pakisztánban képezték ki. A helyi repülőtér jól demonstrálja a paranoiás viszonyokat: e sorok íróját tizennyolc (18) alkalommal ellenőrizték, amíg a reptértől fél kilométerre lévő külső kaputól eljutott a repülőgép fedélzetéig. Srinagar azért nem Bagdad, de a külügy 2008. decemberi figyelmeztetése beszédes.

Kasmír

Dzsammu és Kasmir (Jammu and Kashmir) állam Ladakh kivételével, a keleti és északkeleti államok (különösen Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Arunachal Pradesh) továbbra is az "I. utazásra nem javasolt országok és térségek" kategóriában szerepelnek. 

6. Fokváros, Dél-Afrika

A 2010-es foci vébé ugyan lement komolyabb gondok nélkül, de a cirkusz nem változtatott sokat Afrika legdélibb országának helyzetén. Fokváros néhány kerületét leszámítva a helyzet szó szerint kriminális. Az emberrablás, fegyveres rablás, gyilkosság a leggyakoribb bűnesetek közé tartoznak, nem is beszélve a nemi erőszakról, amely miatt a várost több fórum is a nemi erőszak fővárosaként emlegeti. Az AIDS fertőzöttek száma igen magas, a drog és bandaháborúk száma jelentős. Turisták számára a város külső kerületei, Greenpoint, Salt River, Seapoint, Cape Flats, Mowbray, Observatory és a 70%-os munkanélküli rátával „büszkélkedő” Nyanga, nem ajánlottak. Utcai automatákból pénzt felvenni mindig rizikós, az éjszakai sétálást pedig el kell felejteni.

Magyar külügyi figyelmeztetés:

Dél-afrikai Köztársaság

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik. 

5. Iszlámábád, Pakisztán

Az iszlám köztársaságban ötévente rendeznek választásokat, a nemzetgyűlésben hatvan helyet tartanak fenn nőknek és tízet vallási kisebbségek képviselőinek. Ezek alapján Pakisztán egy fejlett demokrácia benyomását kelti, de ez csak részben igaz. Egy nemrégiben napvilágot látott amerikai hírszerzési jelentés szerint a talibánt egyenesen a pakisztáni kormány támogatja, hogy az Egyesült Államok továbbra is gigantikus összegeket folyósítson a terrorizmus elleni harc jegyében.
Pakisztán nagyvárosoktól távol eső ellenőrizetlen területei a vallási szélsőségesek, helyi törzsek és hadurak befolyása alatt állnak, és az említett nagyvárosok (Lahore, Karacsi) sem meditációs központok. 2008 előtt évi fél millió turista látogatott az országba, aztán 2009-ben ez a szám nullára zuhant. Az ok, hogy Iszlámábádban 2008 őszén egy csoport fegyveres felrobbantotta, majd blokád alá vonta a külföldiek által frekventált Marriott Hotelt.

És nézzük, mit mond a külügy!

Pakisztán

A Külügyminisztérium az instabil biztonsági helyzetre és a terrormerényletek veszélyére tekintettel továbbra sem ajánlja magyar állampolgároknak a nem szükségszerű beutazást Pakisztánba, és az országba látogató magyar állampolgároknak a Külügyminisztérium hivatalos honlapján található konzuli védelmi adatlap kitöltését, szigorú mozgáskorlátozást és mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötését javasolja. 

4. Guatemalaváros, Guatemala

Guatemalával valószínűleg gyakrabban fogunk találkozni a híradóban, mint utazási prospektusokban, holott egy igen szép országról beszélünk, amit méltán neveznek a maja kultúra bölcsőjének. A közép-amerikai ország egész területén botrányos a helyzet – a fővárosban különösen – a legaggasztóbb pedig, hogy a közeljövőben aligha oldódnak meg a gondok, ugyanis az állam alkalmatlannak tűnik a problémák elhárítására, lévén maga az állam is a probléma része. Guatemala Cityben összesűrítve lehet megtalálni az összes összetevőt: szegénység, utcai bandák, drogkartellek, korrupt rendőrség, gyenge közbiztonság. A főváros tizenhárom zónából áll, ezek közül ötöt kifejezetten veszélyesnek tartanak. A turisták gyakran válnak rablótámadások áldozataivá, ezért feltűnő ékszerek, drága napszemüvegek, kirívó öltözék viselése nem ajánlott, az éjszakai séta pedig kifejezetten rossz ötlet. Itt bajba kerülni különösen rossz, ugyanis nincs magyar külképviselet az országban, a helyi hatóságoktól pedig nem lehet sok segítségre számítani. A külügy nem magyarázza túl a helyzetet, az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek kategóriájába tartozik, és ennyi.

3. Port-au-Prince, Haiti

Amilyen kicsi, olyan veszélyes. Haiti a karibi klíma, a gyönyörű tengerpart, az egzotikus konyha miatt nyugodtan lehetne a földi paradicsom, ám sokkal jobban illik rá a földi pokol elnevezés. Szegénység, kormányzati korrupció, földrengések – ez a hármas döntötte nyomorba ezt az apró országot. A 2010 januári földrengés következtében elszabadult a káosz és az ország azóta sem tért magához. Polgári villongások, fosztogatás, éhínség, járványok. A Magyar Külügyminisztérium Haitiról nem közöl információt, de amerikai társintézetük honlapján szép hosszú részt szentel a karibi országnak. Az amerikai külügy szerint a turistákra a legnagyobb veszélyt az emberrablók jelentik. Sok ide látogatót már közvetlenül azután elrabolnak, hogy elhagyják a reptér épületét. Tavaly két amerikai turista halt meg egy ilyen kísérlet során, ráadásul a helyi hatóságok nem jeleskednek sem a bűnesetek megelőzésében, sem pedig a felderítésükben.

2. Rio de Janeiro, Brazília

A szamba, a karnevál, a futball országának megvannak az árnyoldalai is. Rio nyomornegyedeiben, a favelákban (Rocinha, Ciudade de Deus, Vidigal) a bűn az úr, az élet olcsó, ráadásul könnyű meghalni. A favelákban szakértők szerint havonta 150 millió dollár értékű drog cserél gazdát, nem csoda, hogy csak Rióban hetente átlagban harmincan halnak meg droggal kapcsolatos leszámolásokban. A helyi rendőrség hírhedten brutális, a razziák során sok esetben a „nem-ejtünk-túszokat” politikát követik. Turistaként különösen ATM-ek környékén kell figyelni, és éjszaka jobb nem sétálni, ugyanis ilyenkor a nappal biztonságos parti sétányok is tele vannak dílerekkel. A Fast and Furious ötödik része, a Fast Five Rio nyomornegyedeiben játszódik, ám a stáb nem találhatta biztonságosnak a helyet, ugyanis az itt játszódó jeleneteket Puerto Ricóban vették fel. (Vin Diesel, puha vagy.) Az amerikai külügyminisztérium Brazíliát nem sorolja a turistákra veszélyes úticélok közé, viszont a mindig éber hazai kollégáik résen vannak.

Brazília

Felhívjuk a Brazíliába kiutazók figyelmét, hogy az ország nagyvárosaiban a közbiztonság nem megfelelő, ezért azokban a közlekedés és a mozgás különösen a külföldinek látszó személyek számára elővigyázatosságot kíván. Rossz a közbiztonsági helyzet a turisták kedvenc úti céljának számító Rio de Janeiróban, Salvadorban, Recifében, Fortalezában, de a kevésbé keresett Sao Paulóban és Belo Horizontében is. A nagyvárosokban ajánlott elkerülni a nyomornegyedek, az ún. favellák meglátogatását, ahol a közbiztonsági helyzet még az átlagosnál is veszélyesebb

1. Ciudad Juarez, Mexikó

Semmi kétség: Mexikó az új Kolumbia. A hazai sajtóban kevéssé dokumentált tény, hogy Mexikóban tulajdonképpen háború folyik. 2007 és 2011 között közel ötvenezer ember halt meg fegyveres konfliktusokban, összehasonlításképpen Irakban az amerikai megszállás kezdete, vagyis 2003 óta mintegy 150.000. Mióta az amerikai kontinensen zajló drogbiznisz Kolumbiából Mexikóba tette át a székhelyét, a piacért harcoló kartellek (pl: Sinaloa-, Öböl-kartell, vagy az ex-katonatisztekből verbuvált Los Zetas csoport) csatatérré változtatták az országot, különösen annak északi, Egyesült Államokkal határos részét. A 100.000 főre eső gyilkosságok száma az egész világon Juarezben a legmagasabb. 2008-ban 1600, 2009-ben 2600, 2010-ben 3015 szándékos emberölés történt. A 2011-es adatok még nem ismertek, de beszédes, hogy helyi üzleti körök már egy ENSZ beavatkozás lehetőségét mérlegelték.
Külügyminisztériumunk lépést tart az eseményekkel:

Mexikó

Mexikó egész területén fokozott figyelmet kell fordítani a biztonságra. Az utóbbi egy évben rendszeressé váltak a fegyveres harcok a hadsereg és a drogkartellek, illetve a kábítószer-csoportok egymás ellen folytatott, mind jobban kiszélesedő fegyveres tevékenysége miatt. Tekintettel a fokozódó biztonsági kockázatokra Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco és Nuevo León államokban, továbbra is javasoljuk, hogy magyar állampolgárok fokozott körültekintés és óvatosság mellett tervezzék, illetve realizálják turista célú utazásaikat, amennyiben utazásuk a fent említett észak-mexikói zónákba elkerülhetetlen. 

Szakértők szerint a drámai helyzetért a kábítószerkereskedelem, a korrupt közigazgatás és a szegénység tehető felelőssé. Juarezben (beceneve:: Murder City vagyis Gyilkos város) egyszerre van az utcán a katonaság, és a hírhedten korrupt rendőrség (Federales), ennek ellenére sikerül hozni a fentebb idézett számokat. A fejlevágós leszámolások mellett a helyi bűnözésnek van még egy borzalmas fejezete: 1990 óta közel ezer nőt öltek meg a városban, és további háromezer nőt eltűntként tartanak nyílván. Sajnos úgy fest, hogy Juarez még mindig nem ért el a gödör aljára.

A Player összegyűjtötte a legsokkolóbb, leghajmeresztőbb szerpentineket, hajtűkanyarokat, csapásokat, és azt is elmondjuk, hogy hol találod őket. Itt a folytatás a világ legveszélyesebb útjaival!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.