Ha egy sikeres sorozatban megjelenik egy kitalált termék, még ha az csak egy rajzfilmben szereplő márka is, azt előbb utóbb gyártani fogják. Így van ez Homer Simpson kedvencével is, a Duff sörrel.

Valószínűleg nincs olyan ember, aki ne ismerné a híres amerikai rajzfilmsorozatot, a Simpson családot, amit szakadatlanul vetítenek szinte az egész világon. Az első részt 1989 decemberében adta le a Fox csatorna, és azt követően évről-évre egyre magasabbra ível a sárgabőrű emberkék népszerűsége. A férfiak többségének természetesen a családfő, Homer a kedvence, aki állandó magasröptű elmélkedésével szórakoztat, és sokakat valóban el is gondolkoztat. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a Men's Health magazin 2005-ös évtized filozófusa szavazásán Homer Simpson lett az első.

Az eddig 24 Emmy-díjjal jutalmazott sorozat nemcsak a készítőinek hozott hatalmas hasznot. A rengeteg póló, plakát és kabalafigura mellett, társasjátékokban, kártyajátékokban, ételekben és italokban is visszaköszön ez a sorozat. Persze, ha a rajzfilmben van egy bizonyos sör, melyről Homer Simpson sokszor könnyes szemmel és elérzékenyülve mesél - vagy énekel - akkor előbb-utóbb az is piacra kerül.

A Duff nevet viselő sörmárkát – mely az angol szlengben hasztalant is jelent – a sorozat írói találták ki, mely egy egyszerű, átlagos, és gyenge minőségű sört takar, ami mindenhol feltűnik, mivel állandóan reklámozzák.

A Guns N’ Roses basszusgitárosa, Duff McKagan az önéletrajzában megemlíti, hogy szerinte a sört róla nevezték el, mivel a sorozat készítői a rajongói voltak, ráadásul régen eléggé ismert volt túlzott alkoholfogyasztásáról. Hogy valóban így jött-e ez a név, azt igazából nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy Matt Groening, a sorozat egyik alkotója már a kezdeti sikereket látva elhatározta, hogy soha nem fog engedélyt adni arra, hogy a való életben is piacra kerüljön a Duff sör, mivel el szerette volna kerülni, hogy a fiatalok a sorozatért való rajongásból kifolyólag rászokjanak az alkoholra. Ám a pénz nagy úr, így manapság már több különböző Duff is elérhető nemcsak a sorozat, hanem a sörkedvelőknek is.

Azonban mielőtt rátérnénk ezekre a sörökre, meg kell említenünk az Universal Studios felügyelete alatt gyártott Duff Energy Drink, mely a koffeines szénsavas üdítők szerelmesei szerint az egyik legjobb energiaital, amit valaha gyártottak.

És most jöjjenek a sörök. Elsőként a mexikói Duff, amiről szinte semmit nem lehet tudni, csak azt, hogy létezik. Ugyanis semmilyen sajtómegkeresésre nem reagálnak, hiszen jól tudják, hogy a törvények szerint nem lenne joguk ezt a márkanevet használni. Valószínűleg úgy gondolják, hogy ami Mexikóban történik, az Mexikóban is marad, hiszen a mai napig nem reagált a Simpson család rajzfilmsorozat jogait birtokló Fox csatorna erre a termékre.

Az ausztráliai Lion Nathan sörgyár elsőként csapott le a kínálkozó lehetőségre, és a ’90-es évek elején egyik legújabb termékeként dobta piacra, a szóban forgó Duff sört. Erre gyorsan és eredményesen reagáltak a 20th Century Fox ügyvédei, hiszen sikerült betiltatniuk. Annak ellenére, hogy a neves ausztrál cégnek számos egyéb márkanévvel futó söre szép számmal fogy, a mai napig keserű emlékként idézik fel, hogy nem palackozhatták többet a Duffot. A ritkaságszámba menő ausztrál sör a gyűjtők szemében egyre nagyobb értéket képvisel, például 19 darab ilyen bontatlan dobozost az eBayen 1100 dollárért lehet megvásárolni.

Ugorjunk most Európába, a pontosabban a közeli Németországba, ahol a Homer Simpson söre hatalmas sikereket ért el. The legendary Duff Beer néven futó sör 2010-ben a legsikeresebb új termék volt a német kereskedelemben. Tavaly pedig aranyérmet kapott a prémium minőségű termékeket díjazó DLG-től. Viszont, hogy a sörben érezhető kesernyés ízt a gyártó a saját bőrén is átérezze, az előbb említett Lion Nathan cég jogi lépéseket próbál tenni a 20th Century Fox studióval szemben abból kifolyólag, hogy ha ők nem gyárthatnak Duff néven sört, akkor más miért teheti meg. Ugyanis a németeknek sincs hivatalos papírjuk arról, hogy a Simpsonék által világhírűvé tett sört gyárthassák. Ez azonban nem tántorítja el a számos prémium sört gyártó Eschweger Klosterbrauerei-t, hiszen Európa szerte egyre több országban - reméljük hamarosan nálunk is - támadnak a sima, a vérnarancsos, és a grapefruit ízben kapható legendás Duff sörrel. Bár az utóbbi két fajta miatt Homer Simpson biztosan morogna, hiszen a sörnek sör íze legyen, ne pedig gyümölcs.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában