Szomorú, de mik azok a hárpiák?

A hárpia kifejezést szoktuk alkalmazni, csak nem tudjuk, hogy az valójában egy madár. De már tudjuk, és sajnos rögtön itt is van egy rossz hír vele kapcsolatban: csaknem nulla az esélye annak, hogy túlélje a gyorsuló erdőirtást Amazóniában.

A Kelet-angliai Egyetem kutatói a brazíliai Mato Grosso államban figyelték meg kamerákkal a hárpia (Harpia harpiya) tizenhat fészkét, és arra jutottak, hogy az erdőktől megtisztított területeken hiányossá vált a főleg majmokkal és lajhárokkal, vagyis az erdők lombkoronájában élő állatokkal táplálkozó faj étrendje, sőt, fiókák pusztultak el a megfelelő élelem hiánya miatt.

A hárpiapopuláció kilencven százaléka él Amazóniában – az elmúlt ötven évben viszont az amazonasi esőerdők tizenhét százalékát kiirtották, és az erdőirtás üteme gyorsul.

A világ egyik legnagyobb ragadozómadara a tízkilós tömeget is eléri. Valaha Közép-Amerikától Argentína északi részéig megtalálható volt, de természetes élőhelyének jelentős részén már kipusztult. Több országban, így Brazíliában, Panamában és Suriname-ban is törvényi védelmet élvez a faj, de a távoli erdőségekben nehéz érvényt szerezni a törvényeknek.

A megfigyelt fészkekben talált csontmaradványokból a kutatók megállapították, hogy a hárpiák főleg kétujjú lajhárokkal, Apella csuklyásmajmokkal és szürke gyapjasmajmokkal táplálkoznak. Ott, ahol kiirtották az erdőt, a ragadozók nem találtak más élelmet a hiányzó majmok és lajhárok helyett, és ritkábban etették kicsinyeiket.

Ahol az erdőirtás mértéke 50-70 százalék, három fióka elpusztult. Ahol a fák több mint 70 százalékát kivágták, már nem találtak fészkeket.

A tudósok kiszámolták, hogy olyan területeken, ahol a fák több mint felét kivágták, a hárpiafészkek már nem alkalmasak arra, hogy a ragadozók sikeresen felneveljék fiókáikat. Mato Grosso állam északi részének 35 százaléka alkalmatlan a faj szaporodására.

Ez is érdekelhet:

TikTokon bukott le az illegálisan tartott oroszlánjával egy kínai férfi

Aki annyira azért nem volt bátor, hogy meghagyja az állat karmait és fogait.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Körbenézhetsz a gízai nagy piramisban