Aki még nem járt nudista strandon, talán meglepődik, de ott is vannak szabályok, nem is kevés. Mi legyen mindig nálad a naptejen kívül, mire figyelj oda?

Akik rutinosan járnak nudista strandra, azt kérdezik: miért kellene egész életben lemondanod arról, hogy minden porcikáddal érezd a vizet, a napsütést, a szellőt? Szerintük az sem véletlen, hogy Ádám és Éva is ruha nélkül időzött az Édenkert nevű nudista strandon.

Aki viszont még nem járt ott, jobb, ha tisztában van néhány alapvető szabállyal, amelyeket lényegében a világ minden naturalista strandján betartanak.

Nudista strandot rengeteg helyen találni Magyarországon, Európában és az Egyesült Államokban vagy Kanadában is, még platform is van ezek megtalálására (erre ne lenne?). Ha pedig megvan, akkor felejtsd el a body shaminget, viszont tarts be néhány alapszabályt!

Térképezd fel a helyet!

Mindenekelőtt jó egyértelműen tisztában lenni azzal, hogy pontosan a strand mely részein engedélyezett a meztelenkedés, és ezeket a határokat tiszteletben is kell tartani – azt is, hogy megengedett-e a teljes meztelenség vagy csak a toplessness, mint sok helyen a francia Riviérán.

Ne bámulj!

Nézni persze szabad – hogyan is lehetne nem nézni? –, de hosszan bambulni, stírölni, szemet legeltetni tilos.

Meztelenül sebezhetőek az emberek, ezért még a látszatát is el kell kerülni, hogy valakit kitartóan bámulsz, elvégre te sem akarnád ugyanezt.

Ha nagyon nem megy, a legegyszerűbb vinni magaddal egy könyvet (azért az mégsem ruha), és azt lapozgatni.

Ne vigyél telefont!

Legalábbis ne használd a kamerát, ne fotózz, a legalább olyan creepy, mint a bambulás. Még a tájat fotózni is necces, ha a többieknek nem egyértelmű, hogy merre néz a kamera, ha pedig mindenáron kell valamiért fotózni, akkor feltétlenül kérj engedélyt attól, akit fotózol, illetve bizonyos strandokon van saját fotós, és kizárólag ő készíthet képeket például egy rendezvényről.

Mindig legyen nálad törölköző!

A Galaxis útikalauz óta tudjuk, hogy mindig kell lennie nálunk egy törölközőnek, a nudista strandon viszont ennek főleg higiéniai okai vannak.

Akár a homokban, akár a közösségi terek székein, padjain szükséged lesz egy saját példányra, de jól jön takarózáshoz vagy egyszerű kényelmi szempontok miatt is.

Csak jobb törölközőn heverni, mint egy sziklán, nem?

Vigyél extra adag naptejet!

Ez része a sima strandolós rutinnak is, de itt fokozottan óvni kell az átlagosnál érzékenyebb testrészeket is, amelyeket alapból kevés napfény ér.

Tilos kikezdeni másokkal!

A szemérmetlen viselkedés, a szexualitás nyílt kifejezése szigorúan tilos. Ahogy a viselkedési kódexben hivatalosan is megfogalmazták:

„Bármilyen szexuális tevékenység ugyanolyan nemkívánatos és ugyanolyan bűncselekmény, mint bármely más nyilvános helyen.”

Célozgatni, bepróbálkozni súlyos hiba, a fizikai közeledés pedig szinte biztos kizárást jelent.

A merevedés sem nyerő

Ahogy bármilyen más nyilvános helyen, a nudista strandon sem tűrik a szexre kész állapot nyilvánvaló jelét. Ha mégis előáll ez a helyzet, mondjuk önkéntelenül, akkor a férfi strandolók betakarózhatnak a törölközővel, hasra fordulhatnak, esetleg bemehetnek a hideg vízbe. Vagy gondolkozzanak azon, melyik adózási formát választják majd szeptembertől.

Ezek hát a legalapvetőbb viselkedési szabályok, helyszíntől függően előfordulhatnak még apróságok. Van, aki szerint illik figyelni a távolságra, messzebb telepedve a szomszédtól, mint egy hagyományos strandon.

Akadnak strandok, ahová higiéniai okokból tilos kutyát bevinni, máshol elvárják a tegeződést, többnyire tilos a mások testére megjegyzést tenni, azon viccelni, van, ahol a szemetelés és a hangoskodás mellett tilos a dohányzás is.

Kizárhatják a strandról vagy akár a belépést is megtagadhatják attól, akinek fertőző betegsége van (ha ennek külső jelei is láthatók), vagy aki lerészegedik.

Az pedig egy teljesen logikus nulladik szabály, hogy fürdőruhát viselni tilos – pont olyan vétség, mint ruhás strandon meztelenül flangálni.

(Fotók: Unsplash, Getty Images, borítókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Négy villanymotorral és hegyomlásnyi nyomatékkal itt az elektromos Mercedes G-osztály

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés