Az afrikai óriás tasakospatkány, aki öt év alatt 20 focipályányi területet, nagyjából 141 000 négyzetmétert tisztított meg a taposóaknáktól és egyéb robbanószerektől Kambodzsában.

Magawa eddig a legsikeresebb rágcsáló, amelyet az APOPO belga nonprofit szervezet képezett ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására.

Aknakeresői pályafutása alatt 71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert szagolt ki az északnyugati Siem Reap város térségében

– írja a Telex az MTI nyomán.

Magawa most nyugdíjba vonul, mert bár egészséges, már komótosabb lett a munkája, hiába, öregszik. A hős patkány 2014-ben született Tanzániában, és kétévesen kezdett el Kambodzsában dolgozni az aknamentesítésen.

Az óriáspatkányok az éles szaglásuk és könnyű idomíthatóságuk miatt tudnak hatékonyak lenni az aknák felderítésében, az állatok egyévnyi kiképzés után kapnak tanúsítványt munkaképességükről.

A patkányok a robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik, tehát a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva sokkal gyorsabb keresésre képesek. Amikor megtalálják a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

Egy teniszpályányi terület fémdetektorral 1–4 napig tartana, ezt Magawa mindössze 20 perc alatt át tudta vizsgálni.

(via MTI, Telex)

És ezt olvastad már?
Josefine miatt már nem az ABBA-lányok jutnak eszünkbe a svéd nőkről