Gördeszkából tojástartót, vinilből lámpát, olajoshordóból bárszekrényt készít egy hamburgi családi vállalkozás. Az hagyján, hogy ezt fenntarthatóan teszi, de elég vagány is minden, ami a műhelyből kikerül.

Első pillantásra odavoltunk a Lockengelöt olajoshordókból átalakított bútoraiért. Aztán feltűnt, milyen sokfélét gyárt. Aztán még a környezetvédelmet is beemelték a képletbe. Az Európa-szerte sikeres dizájncég vezetője, Carsten Trill kiválogatta nekünk a kedvenc termékeit, és a cégről is mesélt kicsit.

A 2004-es induláskor még csak egy „furcsa ötlet” volt, mára egy fenntartható gyártással működő, világszerte szállító, Hamburgban, a Karolinen negyedben saját bolttal rendelkező cég lett a Lockengelöt. A boltban nemcsak saját, de a hasonlóan gondolkodó gyártók termékeit is árulják.

„Ismeretlen kontextusba helyezünk hétköznapi dolgokat, ezzel meglepetést okozunk, amit aztán sokáig élvezhetsz” – szól a cégfilozófia.

Carsten kedvenc tárgyai közt elsőként az éjjeliszekrényt említi, amit 199 euróért adnak, és ami döntős volt az Etsy Design Awardon. Természetesen a hamburgi kikötőből származó olajoshordóból készül, akárcsak a társa, a Betty nevű kávézóasztalka (329 euró, és ő meg a Green Product Award shortlistese volt).

És persze Carsten kiemeli „a klasszikusunkat” a bárszekrényt, ami elég jól személyre szabható 14-féle színnel, 12-féle asztallappal, görgőkkel, zárral, világítással, hamarosan már plexiajtóval is, miközben egyéni kéréseket már most is teljesítenek. A teljes szekrénykínálatot megtalálod itt.

A konyhai cuccok közül a használt gördeszkából készült tojástartót emeli ki, amelynek a gyártásához harmincöt város deszkás shopjaival és pályáival állnak kapcsolatban Németország minden részéről.

A folyamat egyszerű: a deszkások begyűjtik a törött példányokat, elküldik Hamburgba, ahol átalakítják azokat, ráadásul mindent dokumentálnak is itt. A Lockengelöt konyhai eszközeiből itt szemezgethetsz.

Végül Carsten személyes kedvence jelenleg a vinillemezből átalakított, különböző illusztrációkkal díszített lámpacsalád. Újrahasznosítás ez is: a vinil, a lámpatest zsalupanelei is „adományozásból” származnak, míg a plexi motívumtárcsát St. Pauliban készítik.

Végül szóba kerülnek a fenntarthatósági szempontok is. Azt láttuk, hogy igyekeznek tönkrement, az eredeti funkciójukban elhasznált tárgyakat begyűjteni, de Carsten megjegyzi azt is, hogy minden helyben, Hamburgban készül, saját gyártásban, és

a teljes termékportfólió mintegy 70 százaléka újrahasznosított.

A céget saját napelemek látják el árammal, no meg a Greenpeace Energy, nagyon tartós és újrahasznosítható új anyagokat választanak, a csomagolás műanyagmentes, sőt újrahasznosított papírból készül, szállításhoz a DHL Go Greennel szerződtek, minden eladott tömörfa panel után tanúsítottan elültetnek egy fát.

Talán ezért is lett nemzetközi siker egy tizenöt éve működő családi vállalkozásból. Meg persze a vagány eredeti ötletnek köszönhetően.

(Fotók: Carsten Trill)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Vízre szállni a nyári hőségben felér egy valódi terápiával