Kertek, mezők, szántóföldek, tantermek és adatlaborok is vannak az Új Tavasz toronyban.

Harmadik díjat nyert az eVolo magazin idei felhőkarcoló versenyén egy meglehetősen futurisztikus lengyel torony. Köze nincs a hagyományos toronyházakhoz: a globális élelemtermelés inspirálta, ami egy maréknyi terményre és állatra összpontosít, és ami – figyelembe véve a klímaváltozás, népességnövekedés, városiasodás következményeit – óriási kockázatokat hordoz magában.

A jövő generációi érdekében szó szerint az alapokról gondolták újra, hogyan lehet növelni az ellátásbiztonságot.

Az osztrák-lengyel építészpáros, Michał Spólnik és Marcin Kitala szinte egy új világot álmodott meg Új Tavasz néven: a moduláris szerkezetű agroökológiai torony kertek, mezők, szántóföldek magjait hordozza, de könyvtár, iroda, adatközpont, tanterem, komposztáló és bio szupermarket is van benne. Természetesen a torony fából készül, hogy gyors és környezetbarát legyen.

 

Minden modul egy adott biomhoz tartozik, saját különálló növényvilággal, talajjal, mikroorganizmusokkal, kisállatokkal és mikroklímával. A „biom-kezdemények” kísérleti jellegűek, gyakran kombinálnak a természetes környezetben nem összeálló növényeket. Az építészek szerint

az ilyen kísérletezés elengedhetetlen a klímaváltozás elleni küzdelemben, mert bizonyos károkat nem lehet visszafordítani, új megoldásokra és alkalmazkodásra van szükség.

Az építmény tudományos funkciókon alapszik: mag- és növényi szövetbankok, laboratóriumok, előadóterek, adatközpontok, raktárak és csúcstechnológiás komposztálók is vannak, de a projekt találkozóknak, megbeszéléseknek, tudáscserének is otthont ad.

Az egyes elemeken elhelyezett létraszerűségek segítenek az úszó kertekben kóborló kis állatoknak. A modulok szabadon hozzáadhatók, eltávolíthatók vagy cserélhetők.

De hová képzelik a tornyot? Michal és Marcin szerint „az Új Tavasz a világ számos pontján megélne, de a lengyel területeknek van egyfajta, a gazdag helyi földműves hagyományokból származó sajátossága.”

(Forrás: eVolo/Desingboom)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Így nyerhetsz ivóvizet a tengerből egy palack és egy üdítősdoboz segítségével