Nem kell a világ végére utazni, ha télen egy kis napsütésre vágyunk, bőven akad a közelben is ideális célpont. Tippek olcsó last minute utakra.

Néhány évvel ezelőtt még a sokat látott szicíliaiak is megdöbbentek azon, hogy szilveszter napján 31 °C fokot mutattak a hőmérők a sziget legnagyobb városában, Palermóban. Ilyen szerencséje ritkán van az embernek, de azért sok olyan dél-európai nyaralóhely van, ahol a téli hónapokban is jócskán húsz fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Ha kizárólag az időjárás alapján választunk, célszerű a foglalás előtt tájékozódni, mire is számíthatunk. A több tucatnyi időjárás-előrejelző oldal közül mi az egyik legnagyobbat, a weather.com-ot ajánljuk, ritkán okozott eddig csalódást.

Hol keresgéljünk, mikor menjünk?

Ha az utazás időpontja rugalmas, akkor a legfontosabb szabály, hogy az ünnepi időszakokat lehetőleg kerüljük. Azokban a napokban – karácsonykor, szilveszterkor – van a legnagyobb tömeg mindenhol, másrészt olyankor jóval magasabbak az árak a szokásosnál. Természetesen azokra a napokra is kifoghatunk kifejezetten jó áru utakat, de ezért jó alaposan fel kell térképezni a kínálatot.

A karácsonyt közvetlenül megelőző, illetve az új év első napjaiban induló utak általában olcsóbbak, mivel olyankor rendszerint kevesebben akarnak utazni az ünnepi készülődés és a szilveszteri buli lecsengése miatt. Ha bevállalósak vagyunk, legjobb, ha a last minute utak között keressük ki a megfelelőt. A last minute annyit tesz, hogy a foglalás után rendszerint egy–három héttel utazunk, de létezik ultra last minute kategória is, ami annyit jelent, hogy egy–három napon belül már indulnunk is kell a repülőtérre.

A last minute utak előnye, hogy átlagosan húsz–harminc százalékkal alacsonyabb áron juthatunk hozzá egy-egy nyaraláshoz, ugyanakkor vannak korlátai is a dolognak, például a legtöbb esetben nem választhatjuk meg, az adott árért milyen szállás és milyen ellátás jár, illetve a last minute utak nem visszamondhatók, ezért, ha valamilyen okból mégsem tudunk menni, a teljes összeget elbukjuk. Fontos tudni, hogy ezek az utazások csomagban értendők, azaz a repülőjegy mellett a szállás és a megjelölt ellátás is része a befizetett díjnak.

A nagyobb hazai utazási irodák többsége kínál last minute utakat, de ha minél nagyobb kínálatból szeretnénk meríteni célszerű például a lastminutekozpont.hu oldalt átböngészni, ahol több kategóriából is választhatunk, és természetesen országokra lebontva is megkapjuk a lehetőségeket. A legtöbb ehhez hasonló gyűjtőoldalon nem csak helyszín alapján, de az indulás időpontja, vagy az ár alapján is szűrhetünk.

Lehetőségek a közelben

Európában az egyik legbiztosabb téli üdülőhely a marokkói partok közelében, az Atlanti-óceánban fekvő Kanári-szigetek, ahol decembertől februárig meleg, tavaszias időjárás várja a turistákat. A 25–27 fokos hőmérséklet mellett a tenger vize sem hűl le annyira, hogy kellemetlen legyen a fürdőzés.

Tenerife partjainak hosszúságához képest kevés homokos szakaszt találunk. Szabad strandokat alakítottak ki, amelyek bármikor igénybe vehetőek. Bőséges a szálláskínálat: ha egyénileg utaznánk, a nagyobb szállásfoglaló oldalakon kétcsillagos tengerparti szállodát már 165 euróért is találtunk hét éjszakára, a legolcsóbb háromcsillagos szállásért pedig 186 eurót kell fizetnünk személyenként egy teljes hétre. Ha csomagban vásároljuk az utat, egy egyhetes, ellátás nélküli utat már 110 ezer forintért megszerezhetünk a hurra-nyaralunk oldalán.

Törökország déli partvidéke

Bár nincs túlságosan messze, mediterrán éghajlata miatt Törökország déli részén, a Földközi-tenger partvidékén lévő török riviéra is alkalmas lehet egy melegebb téli vakáció eltöltésére. Az odajutásra ma már számtalan lehetőség kínálkozik a hazai piacon, a charter repülőgépek többsége mégis a nyugati partvidék legnagyobb városában, Antalyában száll le. A viruló és egyre fejlődő város, árnyas, pálmasoros utakkal, festői szépségű régi negyedekkel és vonzó, nemrég felújított kikötővel várja a látogatók ezreit minden évben.

A város a Konyaalt és a Lara homokos tengerparti szakaszok között terül el, mögötte díszletszerű sziklás hegyoldallal. Keletre a szép, hosszú parti sávon források, vízesések zúdulnak a magas sziklákról a tengerbe. Alanyában 59 ezer forintért találtuk a legolcsóbb megoldást decemberre, s ezért az árért a repülőjegyen kívül háromcsillagos szállást és félpanziós ellátást is kapunk.

Ciprus, akár síléccel is

Ciprus szigete is ideális célpont a téli nyaraláshoz. A sziget adottsága, hogy homokos partja és hófödte hegycsúcsa is van, ami kimeríthetetlen örömforrás a turistáknak. Bármennyire is hihetetlen, Cipruson időnként még síelni is lehet. A sziget amúgy is az aktív pihenés központja, főleg a téli szezonban. Kedvező hóviszonyok esetén a reggeli siklás után délután már röplabdázhatunk is a strand homokján, ami semmi máshoz nem hasonlítható élményt kínál az oda látogatóknak. Egy egyhetes ciprusi téli nyaralást már 81 ezer forintért megszerezhetünk, ha kellően gyorsak vagyunk.

Tovább:
Legfrissebb Player-cikkek

A rovat többi cikke
Ázsiai célpontok télre – Ezerforintos bungalótól a luxuslakosztályig

És ezt olvastad már?
Nyolc kérdés és válasz a megcsalásról, amit tudni akartál