Az első, Holdon viselt óra készítői egy újabb nagy lépéssel előre terveznek: az Omega új Speedmastere akár a Marson is képes lesz pontosan mutatni az időt. Bár az emberes Mars-küldetéstől még hosszú évekre vagyunk, a Marstimer már most kapható, a Föld több pontján is.

Elsőre furcsán hangzik, de az Omega új csodája, a Speedmaster X–33 Marstimer pontosan az, amit az utolsó szó sugall: egy óra, ami a Marson is működőképes. Az óra az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve készült, belül a svájci gyártó 5622-es kalibere dolgozik, ami gyorsan és hatékonyan kezeli az óra számos digitális és analóg funkcióját.

A 45 mm-es tok 2-es minőségű titániumból készült, a szerkezet pedig különböző időzónákban képes mutatni az időt – nemcsak a Földön, de a Marson is. Mivel a Marstimert a tudósok munkájához fejlesztették ki, több szempontból is fontos eszköz lehet az űrkutatásban dolgozók számára.

Több funkciót az ESA szabadalmi licence alapján fejlesztettek ki, mint a Mars szoláris dátumát és idejét követő MTC-t, ugyanis a Marson egy nap 39 perccel hosszabb, mint a Földön. A másik ilyen funkció egy napiránytű, ami a Földön és a Marson is megtalálja az égtájakat, de az óra viselői megkapják a hagyományos Speedmaster Skywalker X–33-on elérhető alkalmazásokat, mint a MET (misszióból eltelt idő), a PET (fázisidő), az ébresztések és az öröknaptár.

Azt meg csak mondanunk sem kell, hogy mindez a tudás egy stílusos órában összpontosul. A klasszikus fekete számlap jó kontrasztot biztosít az analóg és digitális kijelzések széles skálájának, a használt funkciókat pedig Föld- és Mars-szimbólumok teszik egyértelművé.

A számlap elektrolitikus felületkezelési eljárással színezett alumíniumból készült, körülötte a lünettagyűrű a Mars jellegzetes színére emlékeztet. Ez a feltűnő árnyalat megjelenik a másodpercmutató fekete-vörös hematit grádiensén is, ami az Omega professzionális műszereket jelölő dizájnkódja .

Az óra hátlapján, középen a híres Speedmaster felirat és a Seahorse logó látható, de alatta megjelenik az Európai Űrügynökség logója is, körülötte pedig a hitelesítést és tesztelést tanúsító SPEEDMASTER X–33 MARSTIMER, ESA TESTED AND QUALIFIED felirat.

Raynald Aeschlimann elnök-vezérigazgató szerint a Marstimer gyártása elengedhetetlen a márka számára, amely a génjeiben hordozza az űrutazást:

„Bárki, akit érdekel az űr vagy akár a sci-fi, megszállotja a Marsnak is, ami megannyi különlegességet és hihetetlen történetet teremtett. Még nevet is adtunk a képzeletbeli lakóinak.

Tehát olyan közel van, mégis messze. Itt vagyunk a Földön, de nyomon követhetjük a Mars mozgását: ez teljesen új értelmet ad az időmérő kifejezésnek.”

Akik kicserélnék a titánszíjat, a Marstimerhez kaphatnak dedikált NATO szíjat a hozzá tartozó szíjcserélő szerszámmal. Ezen is található utalás a vörös bolygóra: az egyedülálló, meredek oldalú kanyon, a Hebes Chasma reprodukciója.

Bár a Marsra még csak hosszú évek múlva indul emberes misszió, a Speedmaster X–33 Marstimer már most kapható a Föld több pontján – profiknak, űrrajongóknak és gyűjtőknek pedig kötelező darab.

(Forrás: Omega)

Ez is érdekelhet:

Mi ez az óra, amiért tömegek tülekedtek világszerte?

Megőrültek a tömegek az óráért, ami a kedvező ára mellett űrfílinget, profizmust és vidámságot is sugároz.

És ezt olvastad már?
Hiánypótló könyv a digitális dizájnról