Egyre népszerűbb az önellátás az osztrák fővárosban.

Muskátli vagy petúnia helyett egyre több bécsi erkélyen piroslik paradicsom vagy más, balkonon nevelhető haszonnövény. Herbert Eipeldauer kertépítő és florista céhmester szerint a divat a járványra, a klímaváltozás körül kialakult vitákra és az egyre emelkedő élelmiszerárakra vezethető vissza. Az ORF osztrák közszolgálati rádiónak azt is elmondta, hogy már a bécsiek 30-35 százaléka termeszt valamilyen zöldséget vagy fűszernövényt az erkélyén vagy teraszán.

Bécsi ovisok saját termesztésű paradicsomot kóstolnak (Fotó: PID/Votava)

Főleg a bio palántákat és az olyan zöldség- és gyümölcsfajtákat keresik, amelyek gondozása egyszerű, és hamar teremnek. Szintén trend, hogy

egyre több lakóház és kereskedelmi ingatlan illetve iskola tetején alakítanak ki tetőkertet, ahol a lakók, bérlők kedvükre kertészkedhetnek.

Az újépítésű társasházaknál már például eleve betervezik a parcellákat a tetőn.

Elő a kaszákat!

Eközben egyre több környezettudatos kerttulajdonos cseréli kaszára a fűnyíróját. Nemcsak azért, mert nem olyan zajos, hanem mert a kaszálás jót tesz a biodiverzitásnak. Míg a fűnyírók a talaj faunájának hetven százalékát megsemmisítik, a kaszált területeken egyre több és többféle rovar lel otthonra. Ráadásul az ilyen területeket sokkal ritkábban kell kaszálni, így a növények el tudják szórni a magjukat, ami sokkal színesebb és változatosabb zöldterületet eredményez.

Egyre nagyobb divat a tetőkert Bécsben (Fotó: PID/Houdek)

Franz Essl, a Bécsi Egyetem ökológusa az APA hírügynökségnek elmondta, hogy a településeken a beépítetlen területek nagy része vagy kert vagy közpark, ezért a kaszával kezelt magánkerteknek nagy jelentősége van a biodiverzitás szempontjából.

Bécsben egyébként már üzlet is nyílt, ahol nemcsak mindenféle méretű kaszát és kaszakövet árulnak, de kaszálótanfolyamokat is tartanak: a jelentkezők egyórás elméleti képzés után tesztelhetik tudásukat a mezőn. A terv az, hogy a jövőben egy cserebörzét is beindítanak, ahol

kerttulajdonosok kínálhatják kaszálásra területeiket olyanoknak, akik tudnak ugyan kaszálni, de nincs hol.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Ez is érdekelhet:

Földhő, hőszivattyúk, nap- és szélenergia váltaná ki Bécs földgázszükségletét

Több mint egymilliárd eurót költ a város a függetlenedésre.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés