Fura a helyzet a Földközi-tenger bizonyos térségeiben.

Összeomlóban van a biodiverzitás a Földközi-tenger keleti részén, osztrák kutatók vezetésével végzett vizsgálat szerint ugyanis

az ott élő fajok nem tudják tartani a lépést a víz erőteljes felmelegedésével – például Izrael partjainál bizonyos vízmélységben a honos fajok mintegy 95%-a már eltűnt*.

A közleményük szerint ez azért lehet, mert a klímaváltozás következtében a partmenti vizek gyorsan és erőteljesen felmelegedtek az elmúlt évtizedekben, ezzel pedig nem tudták tartani a lépést az élőlények, vagyis nem tudták alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

* A szakértők vizsgálatukban a csigákat és kagylókat magukba foglaló tengeri puhatestűek csoportjára koncentráltak. A jelenlegi állapotot összehasonlították a tengerfenéken talált maradványok alapján rekonstruált történelmi helyzettel. A legnagyobb különbséget a sekély vizekben lévő élőhelyeknél találták. Az ottani üledékben a fajok mintegy 95 százalékának nem találták élő példányát. A kutatók szerint ez annak a jele, hogy ezek az állatok csak néhány évtizede ritkultak meg vagy éppen tűntek el.

A kutatók szerint az is egyértelmű jele a faji sokszínűség összeomlásának, hogy a fellelt állatok közül sok nem éri el azt a méretet, amely a szaporodásához szükséges.

A helyzet kicsit fura, ugyanis...

...egészen más a helyzet a trópusi körülményekkel bíró Vörös-tengerből a Szuezi-csatornán át a 19. században bevándorolt új fajok esetében. A Földközi-tenger ezen térségben szinte teljesen hiányoznak a honos fajok, miközben mindenütt trópusi fajokat láthatnak a búvárok.

A sekély vizekkel ellentétben az árapály-tartományokban élő állatok jobban alkalmazkodtak a magasabb hőmérsékletekhez. A mélytengeri területeken sem szembetűnő a változás, mivel a hőmérséklet emelkedése ott kevésbé erőteljes.

Eközben...

(Forrás: Nature, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Te tudod ennek a gyönyörű, meztelen lánynak a nevét?
További cikkeink a témában