A kutatók úgy vélik, megtalálták az őszülés mechanizmusát, így a jövőben ki lehet fejleszteni olyan kezeléseket, amelyek segítenek visszafordítani vagy feltartóztatni a folyamatot.

Egy új tanulmány szerint az őssejtek a haj öregedésével megrekednek a tüszőkben, és elveszíthetik érési és hajszínt megőrző képességüket. Bizonyos őssejtek – amelyek számos különböző sejttípussá képesek fejlődni – egyedülálló módon képesek a tüszőkben a növekedési rekeszek közötti átjárásra.

Ezek a sejtek az életkor előrehaladtával elveszítik a mozgás képességét, ami őszüléshez vezet.

A kutatás az egerek bőrében és az emberekben is megtalálható sejtekre, az úgynevezett melanocita őssejtekre összpontosított. A tudósok, akiket a New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Iskolájának kutatói vezettek, felvetették, hogy ha eredményeik az emberekre is igazak, akkor az megnyithatja az utat az őszülés visszafordítása vagy megelőzése előtt.

A tanulmány vezetője, Qi Sun rámutatott: „az újonnan felfedezett mechanizmusok felvetik annak a lehetőségét, hogy a melanocita őssejtek ugyanilyen rögzített elhelyezkedése az emberben is létezhet”. Hozzátette:

ha ez így van, akkor az elakadt sejtek újbóli mozgásának elősegítésével megnyílik a lehetőség az őszülés visszafordítására vagy megelőzésére.

A haj színét az szabályozza, hogy a szőrtüszőkben folyamatosan szaporodó melanocita őssejtek kapnak-e jelet az érésre. Az érett sejtek termelik a hajszínért felelős fehérjepigmenteket.

A kutatók kiderítették, hogy normális hajnövekedés esetén a melanocita őssejtek folyamatosan ingáznak a fejlődő szőrtüszők rekeszei között. Ezekben a rekeszekben az őssejtek olyan jeleket kapnak, amelyek befolyásolják az érésüket.

A kutatók megállapították, hogy a melanocita őssejtek attól függően alakulnak át legprimitívebb őssejt állapotukból a következő érési szintre, hogy hol helyezkednek el. Az eredmények szerint ahogy a haj öregszik, kihullik, majd újra visszanő, az őssejtek egyre nagyobb számban rekednek meg a hajhagymában.

Ezek is érdekelhetnek:

Megcsináltuk a gyakorlatokat, amiket a ChatGPT ajánl kezdőknek testedzéshez

Nézzük, milyen testedzést javasol egy mesterséges intelligencia.

Így lehetsz ellenállóbb a stresszel szemben

A stressz a mindennapjaink része, és sajnos nem kerülhető el. Azonban az Amerikai Pszichológiai Társaság egyik tanulmánya szerint azok az emberek, akik fejlődési lehetőségként tekintenek a bizonytalansággal járó szituációkra, sokkal hatékonyabban küzdenek meg velük.

Ezért nem hátráltathat a kopaszodás a csajozásban

Legalábbis ezt állítja egy új felmérés.

(Forrás: The Guardian, MTI)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában