A tipikus pezsgőszezonon alighogy túl vagyunk (decemberben fogy a teljes mennyiség közel fele), jön egy újabb hullám. Az az időszak, amikor az idő egyre melegebb, az italaink meg egyre hidegebbek lesznek és bitang jól tud esni egy jól lehűtött pezsgő. Vagy inkább champagne, mert a nagyok minimum egy tradicionális eljárással készült pezsgőt, de leginkább champagne-t - ami együtt jelöli egy francia borrégió, a pezsgő, és a készítési metódus nevét - isznak.

Hiba lenne azt hinni, hogy minden francia pezsgő maga a zsenialitás. De az tuti, hogy ritkábban nyúlunk mellé, mint egy átlag pezsgővel. Erre pedig maga a tradíció a legnagyobb garancia, hiszen közel 300 év tapasztalattal azért nehéz nagyot hibázni. Most összegyűjtöttük öt olyan champagne-ház évjárat nélküli - azaz több évjáratból házasított - brut pezsgőjét, amikkel nem lehet pórul járni.

A pezsgőházat 1772-ben még Philippe Clicquot alapította, de igazán ismertté csak a halála után vált, amikor felesége Madame Clicquot, vagy ismertebb nevén özvegy, azaz Veuve Clicquot vette át az irányítást. Madame Clicquot elképesztő kreatív és innovatív nő volt, aki abszolút megelőzte a kor szellemiségét: alapvetően már az is nagy szó volt, hogy nőként egy pezsgőházat vezetett, de emellett feltalálta a pezsgőkészítés egyik legfontosabb eszközét, a rázóállványt, és 1810-ben elsőként készített évjáratos pezsgőt, azaz olyan champagne-t, ami egy adott szüretből készült. Merthogy a pezsgők többségére ez nem igaz, és teljesen bevett, hogy több évre, vagy akár évtizedekre visszamenőleg házasítanak alapborokat, amikből aztán a másoderjedést követően pezsgő lesz.

A Yellow Label és a Non-Vintage Rosé esetében például 700 alapborból választják ki azokat, amikből a végén a házasítás készül. Ez egy nagyjából két hónapos folyamat, és 1988-89-ig visszamenőleg szinte minden évjáratból néznek néhány tételt. Hogy erre az egészre miért van szükség? Egyszerűen azért, hogy a fogyasztó ne érezze a különbséget a palackok között, és csak így tudják az egyes évjáratok hatásait egalizálni.

A sárga címkésnek nagyjából a fele pinot noir, a másik chardonnay és pinot meunier. Aranysárga, kényeztető champagne brióssal, finom élesztős jegyekkel, fehér barackkal, ánizzsal és vaníliával. Óriási klasszikus. Ma már közel sem csak pezsgő, sokkal inkább életérzés.

Claude Moët 1743-ban alapított pezsgőháza az egyik legrégebbi, és jóllehet az egyik legismertebb is. Ma már közel 30 millió palack fogy belőle évente, és még ennél is van feljebb. A Moët-név már az 1700-as évek végén luxusbrandnek számított és Pierre-Gabriel Chandon csatlakozása után 1863-ban már Moët&Chandon néven jött ki az első Imperial. A pezsgőház 1000 ha szőlővel rendelkezik, és a champagne-ok az Epernay alatt 30 méteres mélységben húzódó, 28 km hosszú pincerendszerben érlelődnek.

Az alap brut közel 100 bor házasításából készül, pinot noirból, pinot meunier-ből és chardonnay-ból nagyjából 1/3-1/3 arányban. Remek egyensúlyban a gyümölcs és az élesztős karakter.  Ropogós, klasszikus.

Három testvér Jacobus, Gottlieb, és Phillip Mumm hozta fedél alá a házat még 1827-ben, és azóta az egyik legnagyobb és legismertebb champagneházzá nőtte ki magát.  Sokáig az F1 hivatalos szponzora is volt, de idén 15 év után először nem Mumm, hanem Moët pezsgőt locsolnak a versenyzők, amiről már írtunk is korábban.

A Rouge Brut 45% pinot noir, 30% chardonnay és 25% pinot meunier házasítása. A stílus nagyon elegáns, friss és intenzív. Elsőre, mintha friss tavaszi virágokat és fehérhúsú gyümölcsöket éreznénk az illatában, majd tovább nyílik. Szájban már vanília és karamell jegyek is megjelennek a gyümölcsök mellett.

A Piper-Heidsieck Maisont Florens-Louis Heidsieck alapította 1785-ben, Reims-ben. Az évek során a Piper-Heidsieck pezsgő klasszikus stílusával, a gyümölcsök mellett szép struktúrával és testtel vívta ki magának a hírnevet, amit a Stan és Pan Chicagóban című 1934-es filmben Marilyn Monroe is öregbített, mikor kijelentette, hogy ő egy pohár Piper-Heidsieck-kel kel fel reggelente.

Halvány arany szín, tiszta, friss reggelt idéző illat. Tavaszi virágok és citrus, körte, alma és meleg pirítós. Merész pezsgő, élénk savak és vastag húsú fehér gyümölcsök, körte és alma. Kóstolva egészen különleges, a gyümölcsök mellett egzotikus fűszerekkel.

Perrier-Jouët pezsgői Champagne Épernay részén készülnek 1811 óta. Az alap túlnyomórészt chardonnay a legjobbnak tartott parcellákról, a Côte des Blanc-ról. Gyümölcsös, virágos és finoman vaníliás, elegáns karakter. Kifinomult champagne.

 

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában