Már 227 éve annak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban létrejött a parti őrség (United States Coast Guard, USCG), amely számos tengerészeti, katonai és humanitárius feladatot látott el az idők során.

A parti őrség az amerikai fegyveres erők hét ága közül a legkisebb. Kiemelt feladatai közé pedig többek között az életmentés, a navigációs segítség, a környezetvédelem, a part menti felügyelet, a humanitárius segélyek elosztása, a kábítószercsempészet megakadályozása, valamint az állampolgárok és az Egyesült Államok gazdasági-biztonságpolitikai érdekeinek a megóvása tartozik, de a háborúkból is nem egyszer kivette a részét. Például a normandiai partraszállásnál, a vietnami és az iraki háborúban is különböző feladatokat – folyami őrjáratok, parti ágyúzás, partvédelem, partraszállás – látott el.

A parti őrség az Egyesült Államok belső vizein, a partvidéken, valamint a távoli nemzetközi vizeken is végzi a dolgát, 1790. augusztus 4. óta pedig számos missziója akadt – lássunk most ebből egy remek fotógyűjteményt:

(via)

És ezt olvastad már?
Jó hét kell legyen, ami Zoéval indul