Egy séf, aki talán soha nem vált volna azzá, ha a konyhafőnök nem rúg be rettenetesen az étterem nyitás napján.

Így viszont kénytelen volt azonnal szolgálatba helyezni magát, mint egy szabadnapos rendőr, hiszen nagy volt a tét: az aznap frissen megnyitó villányi Gere Crocus hotel becsülete! Azóta persze már le van lőve a poén, a becsület megmentése olyan jól sikerült, hogy Pauli Zoltán azóta is a konyhában alkot, és - ahogy az a francia vidéki hotelekben is gyakori - egyben a szállodamenedzseri teendőket is ellátja. Ráadásul mindkettőt nagyon magas színvonalon, nem szívesen büszkélkedik sikereivel, de mind a hotel, mind az étterem konyhája Villány egyik büszkeségéve vált az elmúlt pár évben. És hogy hogyan látja saját karrierjének, szakmai pályafutásának legfontosabb lépcsőit? Arra a leghitelesebben ő maga tud válaszolni ezzel a kis önéletrajzzal, amit a Player számára összeállított:

CV a Playernek

1977. megszülettem… Elvis elment.
1978. első ízemlékeim (köszi, anyu!)
1989. eszmélés, rácsodálkozás a világra.
1999. első meghatározó borélmények (Tiffán Ede, Báthory Tibor, Gál Tibor)
1999-2002. sommelier munka, elmélyülés a borok világában, borkereskedés, borász végzettség.
2002. első meghatározó gasztronómiai ízélmények (Belgium, Franciaország, Olaszország, USA)
2007. első nagykonyhai élmények…
…gasztronómiai pozitív SOKK! Pályafutásom első igazán nagy lökését első konyhafőnökömnek köszönhetem, aki a Mandula Étterem nyitásának napján - a vélhető „stressz” miatt - másfél év józan tervezgetés és szakmai munka után „enyhén" illuminált állapotban érkezett dolgozni az első (és egyben utolsó hivatalos) munkanapján.
KÁOSZ! … azonnal be kellett állnom a tűzhely mellé, melynek lángja úgy megcsapott, hogy azóta sem szabadultam.
2008. Mandula Étterem és Bor-Bár nyitás… 10 év öregedés 1 év alatt, a tűzhely a legjobb barátom, majd tudatos csapatépítés, folyamatos tréning, utazások, kóstolás, tanulás, és főzés - szenvedélyből!
2009. első önálló ízinterpretációk, új, formabontó ötletek, egyedi ízharmóniák alkotása, kutatása… A mai napig folyamatosan tart.
2008-tól a 25 szobás családi borhotel szakmai és kreatív irányítása, azóta a Crocus a 20 legjobb borhotel között (BootsnAll, Travel Network, stb.) De ez nekem nem fontos, nem ezért csinálom. Kialakult, saját gasztronómiai mondanivalóm van az emberek számára. Amiért csinálom? Adni akarok! Örülök, ha ez a vendégeimnek tetszik, és megértik a mondanivalómat.
És működik? Naná, hogy működik! Rock’n roll!

Pauli Zoli egyébként Gere Attila, a legendás borász veje. Zoli felesége, Andrea is a családi vállalkozásban dolgozik, ő inkább a pénzügyekért, Zoli a kreatívabb feladatokért felel.
Szabadidejében legnagyobb szenvedélyének, a motorozásnak hódol.

Konyhai pingpong

Ha csak egy ételt ehetne élete végéig, mi lenne az?
Risotto, a legegyszerűbb és legváltozatosabb találmány a világon.

Mire a legbüszkébb szakmailag?
Értő, érzékeny közönségnek újat mutatni, egyedi ízélményeket létrehozni.

Mi a legnagyobb szakmai álom?
Folyamatosan, szenvedélyesen alkotni, soha nem kiégni, elfáradni.

Melyik a kedvenc konkurens étterem?
Szerencsére nincs olyan, hogy konkurens étterem. Közös hajóban evezünk. Imponál minden olyan tányér, amin látom, hogy valaki gondolkodott, megtervezte, lepróbálta, a végletekig tökéletesítette, hogy a Vendég kedvére tegyen. Szerencsére már van ilyen itthon is.

Kivel főzne legszívesebben, ha bárkit lehet választani?
Marc Veyrat.

És ezt olvastad már?
Hooters-dolgozó a nap csaja
További cikkeink a témában