Idővel egy-egy póló maga is dísztárggyá válik, amit már nemigen hordasz, de kidobni sem akarod. Ellenben ha megőriznéd még egy ideig, nem árt figyelni néhány dologra.

Mindannyiunk szekrényében lapul egy-egy ősrégi póló, a saját történelmi darabjaink, amiket már félig-meddig visszavonultattunk, mint Jordan mezét a Bulls, kidobni mégsem akarjuk őket. Hogyan bánjunk velük?

Más ruhadarabokhoz képest a pólók rendkívül változatosak: szinte mindenkinek van kedvence, amihez kötődik, mert mondjuk egy koncerten, fesztiválon vette, egy barátjától kapta, vagy egyszerűen csak egy olyan korszakában hordta, amire klassz emlékezni. Arról nem is beszélve, hogy egyszerű, kényelmes viselet, ezért aztán nem is hajítjuk ki könnyen.

Másfelől a pólók nem túl strapabíróak – hogyan őrizhetjük meg hát őket?

Fotó: Parker Burchfield / Unsplash

Ha hordod, óvatosan tedd: ne sportolj és ne barkácsolj benne, vigyázz az elöregedett pamutszálakra. Enni is csak óvatosan: az étel-italfoltok miatt gyakran kell őket mosni, pedig éppen ezt kellene elkerülni. A legjobb tehát visszafogottan, rövid időre, mondjuk egy-egy baráti beszélgetésre felvenni a kedvenc régi pólóinkat, és csak akkor mosni őket, amikor igazán szükséges.

Ugyanígy vigyázzunk a gallérra, zsebre, ami szintén könnyen megnyúlhat, tönkremehet.

Megőrizni a mintát

Helyben vagyunk, sokszor a minta, felirat a póló legizgalmasabb, legértékesebb része – egyben az első, ami elkezd kopni. Ennek két fő oka a mosás és a napfény. Tanácsos tehát kézzel mosni (amilyen ritkán csak lehetséges), kifordítva, hogy a minta ne kopjon, és ugyancsak kifordítva kell megszárítani, fogason, napfénytől távol tartva.

Fotó: Jakayla Toney / Unsplash

Időnként persze kell mosni, az egyik praktika szerint párnahuzatba helyezve, kézzel vagy alacsony hőfokon a mosógépben. Szárítani pedig szigorúan szabadon, soha ne gépben.

Apró hasadások, molyrágta lyukak előfordulnak, ahogy öregszik egy póló – ezt akár el is fogadhatjuk, mondhatjuk, ettől lesz patinás, elvégre a pólókat azért szeretjük, mert egyediek, nem azért, mert tökéletesek. Persze ha nem csupa szakadásból állnak.

Azért – megelőzendő a nagyobb szakadásokat – foltozhatsz is, de ha nem vagy biztos magadban, akkor kérd profi segítségét, akik a tű-cérna klasszikusán kívül is ismerhetnek trükköket, sőt gyakorlatuk van benne.

(Borítókép: June Liu / Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Nagyon beteg, ahogy egy szélturbina lapátján biciklizik ez a fickó

Azt tudjuk, hogy Danny MacAskill a földkerekség legjobbja, de ez még tőle is túlzás.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában