Milyen a barna sörből készült fagyi? Megkóstoltuk Prágában, de elkészíthetjük a konyhában is akár.

Nemrég Prágában járva a jó sorsunk elvitt bennünket a Vencel tértől kőhajításnyira lévő Čestr étterembe, ahol nem szégyellik a húst, olyannyira, hogy saját hentesüzem működik az éttermen belül, egy mindenki számára látható, nyitott szobában. A cél érdekében két saját hentese van az étteremnek, ahol a tehén áll a középpontban, ez megjelenik a tányérok mintáján, a csillárokon, és persze az étlapon is, nyilván mindenhol a megfelelő formában.

De nem volnánk Prágában, ha nem lenne sör, sőt sörkülönlegesség. Miután a sokféle hús már nemigen hagyott helyet a gyomrunkban, necces volt a helyzet, de a következő tétel a desszertek között csak nem hagyott nyugodni:

Scope of icecream - dark beer / white poppy seed

Vagyis Jégkrém - barna sör / fehér mák. Mindez 55 korona, ami 800 és 900 forint között ingázik valahol.

Elsőre erőteljesebb, kávé-szerű ízt érzünk, majd jön a láger sötét színét adó pörkölt árpa, és a különös édességet adó leheletnyi méz. A sör utóíze még a szájban marad, így lassan, komótosan kóstolható a fagyi, és végig lehet játszani az ízekkel, találgatni, hogy mire is emlékeztet.

A sörfagyiért mindenki odavolt, aki kóstolta (mármint történelmileg, nem mi vacsoránkon), és az étterem tulajdonosai pár éve közzétették a receptjét, és megengedték annak publikálását is a Taste of Prague blogon.

Íme tehát a Čestr sörfagylalt!

  • 400 g (14 oz) porcukor
  • 400 ml 33%-os főzőtejszín
  • 200 g (7 oz) méz
  • 1 liter (4,2 csésze) Master barna lager sör
  • 100 g (3,5 oz) tejpor
  • 2 tojássárgája

Tegyük az összes hozzávalót egy lábasba, és lassan, időnkén megkeverve felforraljuk. Szűrjük át egy finom szitán, és hűtsük le hirtelen (legjobb fagylaltgépben, de lehet fagyasztóban is, az utóbbi esetben 15 percenként keverjük át a masszát, míg meg nem szilárdul.

És mindössze ennyi. A Master láger helyettesíthető más (lehetőleg helyi kézműves sörfőzdéből származó) barna sörrel. A Taste of Prague régi blogbejegyzése még pácolt szilvát és karamellás mousse-t is említ a Čestr-béli tálalásnál, mi ebbe már nem futottunk bele, ellenben a maláta kekszmorzsa érezhető volt, és sajátos textúrát adott a fagyinak.

Ha Prágában járt, semmiképpen ne hagyd ki az eredetit!

Ez is érdekelhet:

A stracciatella leves megvolt?

A stracciatella fagyiban igazából nincs stracciatella: a népszerű édességet egy levesről nevezte el egy frusztrált olasz vendéglős.

Szerinted hány millióba kerül egy adag a világ legdrágább fagyijából?

Így már egészen baráti árnak tűnik a 450-500 forintos ár egy gombóc fagyiért.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés