Stracciatella sajt és leves is van, a fagyi az utóbbiról kapta a nevét, köszönhetően egy frusztrált olasz vendéglősnek.

Állandó szereplő (és közönségkedvenc) minden fagyizó kínálatában a stracciatella: egy tejalapú fagyi random csokidarabkákkal. A fagyit 1961-ben találta fel Enrico Panattoni, a bergamói La Marianna étterem tulajdonosa, de nem a semmiből: az ihletője

a Róma környékén ismert, tojásból és húslevesből készült stracciatella leves volt.

De még távolabbi gyökerek is vannak. A dél-olasz Apulia tartományban a stracciatella „lágy sajt, apró darabokra tépve, tejszínben lágyítva, nagyon frissen, 24 órán belül fogyasztva”, írja a Dining Guide, megjegyezve, hogy

„a stracciatella sajt bivalytejből az igazi. Krémes, gazdag ízű, önállóan a menő éttermekben drága előételként kerül az asztalra.”

Ez kerül a burratába (jelentése: vajas), ami egy különleges batyu, kívül szilárdabb mozzarellával, belül lágyabb mozzarellával és tejszínnel, vagy éppen stracciatellával. Ugyanakkor a sajt feltétként is működik, akár pizzára, akár tésztára, akár focacciára, mint itt a képen:

Menjünk csak tovább a stracciatella evolúciójában: a levesbe tojást kevernek, ami a forróságtól cafatokban megszilárdul. Pontosan ezt jelenti a stracciatella: kis foszlány. Panattoni borzasztóan unta, hogy mindenki ezt a levest rendeli tőle, és ekkor, trollkodásból találta fel a fagyiverziót.

Itt a keverési folyamat végén olvasztott csokoládét csepegtetnek a sima tejfagylaltba; a csokoládé a hideg fagylalttal érintkezve megszilárdul, majd a keverőpengék segítségével összetörik, és beépül a fagylaltba.

Különös módon a stracciatella fagyinak nincs közvetlen köze a stracciatella sajthoz, és a leveshez sem, inkább az elkészítésük módja hasonló. De ismerünk ilyet más területen is: a holland kakaópor is az elkészítés módjára utal, és nem Hollandiában szüretelik a termést.

(Fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Kipróbáltuk az ország egyik legjobb fagyizóját a Balatonnál

Még Floridából is jöttek a Floridába, az idén harmincéves kézműves fagyizóba, ahol több mint harmincféle, köztük díjnyertes finomságok is vannak, és még Steve Jobs szellemét is megidézik.

Ha valamiért elhagynád az országot, van egy erős ajánlatunk

A délolasz Puglia régió székhelyén, Bariban és a környékén töltöttünk tíz napot, és nem sok érvünk volt a hazajövetel mellett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

Október óta nem láttuk ezt a lányt

További cikkeink a témában