Szokatlan, egészséges és finom: ez prémium pulykahúsból készült burger, ami egész novemberben kapható lesz a Bamba Marha Burgerben, a Gallióval való kollab keretében. Megkóstoltuk, és nem bántuk meg.
A Bamba Marha Burger Magyarország egyik legnagyobb, tisztán hazai tulajdonú burgerező-lánca, ahol minden étel friss alapanyagból, rendelésre készül. Ráadásul idén tízéves a hely, így a különböző együttműködésekre nyitott kulináris vezető, Jancsa Jani gondolt egy merészet, és 2016/17 után ismét leporolta a pulykahúst, mint alapanyagot.
„A kreativitás és a minőség találkozásaként született meg a Bamba Pulyka Burger, amelyhez az inspirációt a Gallio pulykahús adta” – fogalmazott Jani a kóstolón. Az ikonikus Bamba Burgerek mellett minden hónapban új, izgalmas ajánlatokkal vár a Bamba Marha, ilyen szempontból egyáltalán nem meglepő a burgerben egyébként nemigen előforduló szárnyas felbukkanása. Főleg, ha tudjuk, hogy
a pulykahús kiemelten sovány, fehérjében gazdag, alacsony zsírtartalmú, mégis zamatos és szaftos.
A pulykának vannak vörös és fehér húsrészei is, ezért nemcsak grillezve vagy sütve, hanem darálva, párolva, fűszeresen vagy édesebb ízvilágban is kitűnő. És mint azt megtapasztaltuk, még ebben a „műfajidegen” közegben is remekül megállja a helyét.
A pulykahúsban található értékes B-vitaminok, szelén, cink és esszenciális aminosavak hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, miközben könnyeddé teszik az étrendet, amennyiben a pulykahús zsírtartalma közelít a nullához. Oké, oké, jól hangzik, de milyen valójában a Bamba Pulyka Burger? Lentebb lesz recept is, mindenesetre
a buci két fele közt pulykahúspogácsa, brie sajt, zsályás-diós majonéz, fahéjjal grillezett bacon, áfonyadzsem, pirított hagyma és ropogós római saláta csücsül.
Ezt az „ízbombát” kóstoltuk meg, plusz hozzá a fűszeres sültkrumplit, különböző szószokkal. Mivel a pulyka önmagában szárazabb, ezt ellensúlyozza a majonéz, az édeskés áfolyadzsem (ami az édesebb ízekre vevőknek egészen biztosan bejön majd) és a hagyma, miközben a grillezett bacon és a római saláta jólesően ropogós textúrát ad a burgernek. Együtt a saláta és a burger igen laktatós, repetát talán csak az élsportolók kérnek majd, edzés után.
„Olyan új burger születhetett meg, amely a gasztronómiai kíváncsiságot és az újító gondolkodást is ünnepli – mondta Nagy Erzsébet, a Gallicoop marketingvezetője. – Közös célunk, hogy megmutassuk: az együttműködés és a nyitottság nagyszerű élményeket teremthet a vendégek számára.”
A Bamba Marha Burger a hazai gasztroszcéna meghatározó szereplője, többször megjelent európai és világszintű toplistákon is. A tízéves évfordulót új arculattal, megújított üzlet-dizájnnal és bővülő étlappal koronázták meg – többféle új burger, ropogós-sajtszószos köret és bizonyos lokációkon habos milkshake-ek gazdagítják a kínálatot.
A Bamba Pulyka Burger receptje
Hozzávalók (4 adaghoz)
- 4 db burgerzsemle
- 500 g Gallio pulyka darált hús
- 140 g brie sajt
- 8 szelet bacon
- 8 g őrölt fahéj
- 120 g római saláta
- 100 g pirított hagyma
- 80 g áfonyadzsem
- 100 g majonéz
- 30 g darált dióbél
- 2 g szárított, aprított zsálya
- Zsályás-diós majonéz – Egy tálban alaposan keverjük össze a majonézt, a diót és a zsályát.
- Fahéjjal grillezett bacon – A baconszeleteket helyezzük forró grillre vagy serpenyőbe. Az első oldalát süssük ropogósra. Fordítás után a már megsült oldalát szórjuk meg szeletenként kb. 1 g őrölt fahéjjal, majd süssük készre.
A Bamba Pulyka Burger összeállítása
- Pirítsuk meg enyhén a zsömléket, és a bucik alját kenjük meg kb. 25 g zsályás-diós majonézzel.
- Tegyünk rá egy adag római salátát (kb. 30 g).
- A darált húsból formázzunk 4 db pulykahúspogácsát, süssük meg ízlés szerint forró grillen vagy serpenyőben, és helyezzük a ráolvasztott brie sajttal együtt a salátára.
- Jöhet rá 2 szelet fahéjjal grillezett bacon.
- Szórjunk a tetejére pirított hagymát (kb. 30 g).
- Kanalazzuk rá az áfonyadzsemet (kb. 20 g).
- Fejezzük be a pirított zsemle tetejével.
A pulykahúspogácsák mérete ízlés szerint növelhető is, a Bamba Marha Burger éttermekben a legideálisabb, 140 grammos méretben készítik. Ha szeretsz biztosra menni, jobb, ha ott kóstolod meg.

