Az ökokatasztrófa a nyakunkon van, talán évtizedek, netán évek kérdése, hogy a nyugati civilizáció egyelőre csak ingó alappillérei visszafordíthatatlanul károsodjanak.

Túl nagy mértékben növekszünk, túl sokat fogyasztunk, túl sokat termelünk, a Föld tartalékai pedig – mivel nem tudnak olyan ütemben újratermelődni, mint ahogy mi kiszipolyozzuk – egyre inkább fogyóban vannak. A világot évezredekre elárasztottuk műanyaggal, a légkört üvegházhatású gázokkal; az átlaghőmérséklet egyre inkább nő, a hőhullámok egyszerre olvasztják a sarki jeget, okoznak végeláthatatlan erdőtüzeket Szibériában és Alaszkában, és sokkolják az óceáni ökoszisztémákat. Mellé pedig az ivóvizet is óriási tempóban fogyasztjuk. De a disztópikus világkép folyamatos felvázolása helyett talán hatékonyabb az, ha teszünk is ellene valamit.

Ha mindenki belerakja a maga részét ebbe a globális harcba.

Egy jó módszer erre az, ha a természet által nyújtott segítőkezet végre megragadjuk, és élünk a lehetőséggel. Ilyen lehet a napfény vagy a szél, de akár az eső is. Ráadásul az esővízben rejlő lehetőségek kiaknázásához komolyabb infrastruktúra sem szükséges.

Az esővíz ugyanis remekül hasznosítható háztartásban, ha nem ivásról és evésről van szó, jóformán szinte minden terepen bevethető. Azt a tényt pedig külön érdemes kihangsúlyozni, hogy

a háztartások ivóvízének csupán két százalékát használjuk étkezésre és ivásra, a vízszükséglet nagyobb része kielégíthető esővízzel is.

Az összegyűjtött esővizet a háztartásban házi vízmű segítségével használhatjuk mosáshoz, vécéöblítéshez vagy akár takarításhoz is; odakint pedig kertöntözésre vagy autómosásra is.

Amennyiben a ház tervezésekor központi szerepet játszik az újrahasznosított víz felhasználása, a zártrendszerű ciszterna telepítése már nem jelenthet gondot.

Kertöntözés

A kerti ágyások és gyepfelületek öntözésére is kár ivóvizet pocsékolni: a zöldségek, fák és virágok szomja a tartályból származó esővízzel is tökéletesen csillapítható, és így a csatornadíjat is megspórolhatjuk. Az egész nem jár sok bonyodalommal: az esővízgyűjtőt a tetőről az ereszcsatornán keresztül lefolyó (szűrt) esővíz tölti meg. Fontos kiemelni, hogy a bitumenzsindellyel borított tetők nem alkalmasak arra, hogy azokról újrahasznosítható vizet gyűjtsünk!

Az előszobát is fölösleges ivóvízzel felmosni. A mosdókagyló az esővízgyűjtő tartályból származó vízzel is tökéletesen tiszta lesz, és a gyerekek sáros csizmáját sem szükséges ivóvízzel lemosnunk. És akkor jöjjön egy sokak számára sokkoló számadat:

a vécétartályokból egy családban fejenként akár harminc liter ivóvíz is kárba vész naponta.

Igencsak szomorú konklúziót vonhatunk le abból, hogy míg a Föld édesvíztartalékai fogyóban vannak, és egyes nagyvárosok, illetve vidékek már most krónikus ivóvízhiánnyal küszködnek, addig a világ szerencsésebb részén élők ivóvízzel húzzák le azt, amit jóformán bármivel le lehet húzni. Az esővízgyűjtő tartályból származó víz hasznosítása ugyanis sehol sem hoz ekkora megtakarítást, mint a vécéöblítés sejtelmes univerzumában. Ha meg medencében gondolkodunk, jegyezzük meg, hogy egy medence vagy tó feltöltése is sok pénzbe kerülhet, 8–10 köbméternyi vizet nagyon gyorsan elhasználunk. Ilyenkor igazán kedvező, ha ehhez a vizet saját esővízgyűjtő tartályunkból nyerhetjük. És ha már esővízgyűjtők, nézzünk szét a piacon néhány nagy kapacitású esővíztároló között, amelyek ideális megoldást nyújthatnak azoknak, akik a természetes erőforrások optimális felhasználására törekednek.

Curver indigo

Az esővízgyűjtő űrtartalma 220 liter, modern külső jellemzi, színe grafitszürke, a telepített szűrőnek köszönhetően a szennyeződések nem jutnak be a tárolóba, ezért a víz mindig áttetsző marad.

Roto

A hordó formájú esővízgyűjtő kisebb és nagyobb kertek praktikus kiegészítője. 240 literes űrtartalmú, időjárásállú, megjelenése fahatású, és a praktikus leeresztőcsapnak köszönhetően a víz könnyen eltávolítható a tartályból.

A megjelenése tökéletesen passzol egy rusztikusabb udvarhoz, így ez az energiatakarékos, természetbarát tartály bizony öltözteti is a portánkat.

 

Woodcan

A keskeny, hordó formájú esővízgyűjtő hasznos eszköz kisebb és nagyobb kertekben egyaránt. Az űrtartalma 265 liter; ez a keskeny, hordó formájú esővízgyűjtő is természetes hatást kelt. Érdemes kiemelni a termék esetében, hogy a csap nem tartozék, azt külön kell megrendelni.

 

Prosperplast Aquacan

Ez a 360 literes esővízgyűjtő egyszerre természetes hatású és klasszikus megjelenésű, amelynek a kisugárzása és finom formavilága megidéz valamit az antik dizájnból. Ha valaki kisebbre vágyik, akkor a termék kistestvérére, az Aquacan babyre érdemes rámozdulnia.

Prosperplast Tower Stone

Ez azoknak való, akik a robosztusat, a nagyot, a monumentálisat kedvelik. Ez a vízgyűjtő olyan, mint egy óriási szobor, mint egy házi Stonehenge, ami a maga 500 literes űrtartalmával nem kevés vizet képes befogni.

A kő formájú, természetes hatású esővízgyűjtő tökéletesen illeszkedik bármelyik udvarhoz: nemcsak praktikus funkciót tölt be, hanem igazi dísze lehet a kertnek.

Továbbá érdemes kiemelni, hogy fedéllel ellátott felső nyílással, valamint kétmenetes furattal rendelkezik, amelyet csaphoz és gyorscsatlakozós kerti tömlőhöz is passzol. A termék kistestvérének tekinthető az Aqua Tower, amely 350 literes űrtartalmú, kialakítása pedig hasonlóan kőszerű, csak talán kissé futurisztikus külcsínt kapott.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

Ez is érdekelhet:

Nagyon sok pénzt tudunk megspórolni azzal, ha az otthonunkat megfelelően leszigeteljük

A jó szigetelés komfortot nyújt, pénztárcát kímél és energiát spórol földanyának is.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés