A szigetelés kis túlzással az épület lelke. Nyáron hűvösen tart, télen pedig melegen – a jó szigetelés komfortot nyújt, pénztárcát kímél és energiát spórol földanyának is. Ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen esetekre milyen hőszigetelési megoldásokat választunk.

A szerkezet hőszigetelő képessége főként a szigetelőanyag vastagságának, valamint a hővezetési együtthatójának a függvénye.

Az optimális hőmérséklet megtartásához és az energiapazarlás elkerüléséhez pedig érdemes otthonunk beltéri, kültéri és homlokzati szigetelését is szakszerűen elvégezni.

Kültéri szigetelés

A külső szigetelés legelterjedtebb szigetelőanyaga az extrudált polisztirollap és a kőzetgyapot. Az extrudált polisztirollap egy univerzális szigetelőanyag, ugyanis nagyon magas nyomásállóság, tökéletes szigetelési értékek, víz- és fagyállóság, valamint könnyű feldolgozás jellemzi.

A Bachl XPS extrudált polisztirollemeze különösen formatartó, nyomás- és nedvességálló, valamint optimális hőszigetelő.

Széleskörűen alkalmazható, megfelel minden épület- és épületszerkezeti igénynek, bírja a különböző klímákat, és kiemelkedő az élettartama. Emellett környezetbarát anyag: cellagázként levegőt tartalmaz, és mentes a káros FCKW- és HFCKW-gázoktól. Ráadásul ezek az extrudált polisztironlemezek a homlokzatok talajjal érintkező részének, a lábazatnak a szigetelésére is kiválók, itt ugyanis nagyobb teljesítményű szigetelőanyag szükséges az erőteljesebb mechanikai igénybevétel és a komolyabb nedvességhatás miatt.

De ha egyszerűen felragasztható, beltéri szigetelőlap után keresgélünk, amely közvetlenül tapétázható, festhető vagy vakolható, akkor a Saarpor termékeit is érdemesebb közelebbről szemügyre venni.

A kőzetgyapot a polisztirolnál drágább megoldás, azonban a Knauf kőzetgyapottáblája ezért extrákat is hoz: hő-, hang- és tűzvédelmi szigetelésre alkalmas,

teljes keresztmetszetében víztaszító, műgyantakötésű, emellett pedig nagyfokú merevsége és megfelelő sűrűsége miatt optimális olyan családi házak szigetelésére is, amelyek nincsenek terhelésnek kitéve.

Homlokzati szigetelés

A homlokzatok szigetelésének fontos célja a fűtésszámlák csökkentése, és a többi szigeteléshez hasonlóan itt is főként a polisztirollap és a kőzetgyapot között választhatunk.

A Bauhaus homlokzati szigetelései között megtalálhatjuk a

  • Bachl könnyen alakítható és egyszerűen beépíthető polisztirol hőszigetelő lemezét is, illetve a grafitadalékkal dúsított expandált polisztirol keményhab szigetelését,
  • továbbá a Knauf kőzetgyapot homlokzati szigetelését.

Beltéri szigetelés

A beltéri szigetelés egy igencsak vitatott téma azok között, akik jártasak az építkezés és felújítás terén, mert ha nem szakszerűen, a nem megfelelő hőszigetelő anyaggal készítik el, akkor bizony sok fejtörést tud utólag okozni. Azonban a funkcionális belső szigetelést össze lehet hozni, csak tudnunk kell, hogy mivel, illetve hogyan szigeteljünk.

A Multipor ásványi hőszigetelő lapja ásványi szerkezetének és kapilláraktív tulajdonságának köszönhetően belső oldali hőszigetelésként is alkalmazható, párazáró réteg beépítése nélkül. Továbbá az ásványi építőanyagok jó páraáteresztő képességével bír, így

gondoskodik a természetes – a hőmérséklet és a páratartalom szempontjából kiegyensúlyozott – beltéri klímáról.

A beltéri szigetelés részét képezi a lépésálló szigetelés is, amelynek a kialakításánál a fő hangsúly a megfelelő hőszigetelő képességen, illetve a mechanikai igénybevételek tűrésén van. Így csökkenthető még jobban az épület hővesztesége, és növelhető a padlófűtési rendszerünk hatékonyság.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Bauhaus.

Ha a gipszkartonokról tudnál meg többet:

A lakásfelújító ember egyik legjobb barátja

Nem szeretnél sok koszt, hamar végeznél vele, és minimalizálnád a költségeidet is? Akkor a gipszkarton a te barátod – de nem mindegy, hogy melyik.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés