A szénhidrátokat viszont jobb elfelejteni.

Hogy indul a napod? Pirítóssal, friss narancslével és lekvárral? Nem a legjobb ötlet, állítja egy amerikai rákkutató, David G. Harper.

A kineziológus professzor már hat éve nem evett kenyeret, zsírban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú, úgynevezett keto-étrendet követ 2013 óta, és nem is kíván változtatni ezen.

A férfi a Business Insidernek elmondta, hogy zsíros tejszínt, sok magvat, zöld babot, sok húst, köztük májat (ami Amerikában nagyon szokatlan) eszik, és legalább heti egy tucat tojást.

A ketodiéta lényege, hogy ketózisra kényszerítse a szervezetet, amely során a test a zsírtartalékokat alakítja át energiává, és nem szénhidrátokra, illetve az azokból nyert glükózra támaszkodik (hasonló történik a szervezetünkben, ha nem jutunk táplálékhoz, vagyis ha éhezünk).

Harper és felesége, Dale Drewery nemrégiben közös könnyvvel rukkoltak elő, amely a Biodiéta címet viseli. Ebben azt állítják, hogy a modern étrendek túlságosan a cukorra fókuszálnak, miközben a zöldségeket háttérbe szorítják.

Harper és felesége

A szénhidrátokban gazdag étrendeket Harper a „betegségek tengelyének” nevezi, ami utalás George W. Bush egyik beszédére, amelyben Iránt, Észak-Koreát és Irakot a „gonoszság tengelyének” nevezte.

Ha az egészségünkről van szó, Harper szerint a három fő ellenség az elhízás, az inzulinrezisztancia és a gyulladás. Ezek középpontjában egy olyan étrend áll, amit szinte mindannyian egész életünkben fogyasztottunk, mondja Harper. Ez pedig a szénhidrátban gazdag étrend.

Ilyesmiket esznek Harperék. Nem tűnik nagy büntetésnek

A ketoétrend szerint a teljes napi kalóriabevitelnek csak 5 százaléka származhat szénhidrátokból, a 80 százalékát zsírok kell, hogy jelentsék.

Így hat a húsmentes táplálkozás a testedre

Tudod, mi történik a testeddel, ha nem eszel húst?

Mivel még a salátában is van szénhidrát, így Harperék menüje sem szénhidrátmentes, de ezek nem akkora mennyiségek, hogy gondot okozzanak.

Ha zsírt eszel, nem jelenti azt, hogy elhízol

Hosszú évekig az a nézet terjedt el, hogy ha a kalóriák mennyiségét lecsökkentjük, akkor nagyon könnyen elkerülhetjk az elhízást. Harper szerint sokkal jobb, ha a gyorsan felszívódó szénhidrátok helyett egészséges zsírokat fogyasztunk, mert a szénhidrátokból egyrészt könnyű túl sokat enni, másrészt a vércukorszintet az egekbe emelik. Idővel az ilyen étrendet követőknél nagyobb eséllyel alakul ki elhízás, diabétesz, vagy alakul ki szívbetegség kockázata.

A kenyeret el kell engedni
És fájdalom, a pizzát is

Egy friss kutatás szerint még az édes, természetes gyümölcslevek is károsak lehetnek a máj számára, és ugyanannyira megemelik a vércukor szintjét, mint bármelyik szénsavas üdítő, és hogy ezek fogyasztása ugyanúgy betegségek kialakulásához vezethet, mintha mesterségesen cukrozott üdítőket döntenénk magunkba.

:(

Ugyanakkor nem feltétlenül a ketodiéta az étrendek Szent grálja. Harper is tudja, hogy nem ajánlott mindenkinek. Abban viszont a keto-kritikus táplálkozási szakértők is egyetértenek, hogy a kevesebb cukor és a több zöldség fogyasztása mindig jó ötlet, ahogy hasznos kevesebb feldogozott élelmiszert is a szervezetünkbe tolni.

Egy zsíros módszer a fogyásra - Ketogén diéta

Hatásos lehet vajon egy módszer, mely azt vallja, többségében zsírt együnk ahhoz, hogy fogyjunk?

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában