Rizsillatot pöfög a levegőbe az éttermekből visszamaradt repce- és szójaolajjal működtetett japán vonat.

A népszerű ramen leves és egyéb rizsételek elkészítéséhez használt, onnan megmaradt olajjal működtetnek egy városnéző (na jó, inkább tájnéző) vonatot Japán déli részén, Kyushu szigetén.

Az éttermektől összegyűjtött, növényi eredetű olajat finomítják, így bár a színe más, mint az eredetié, az illatán még mindig érezni a pirított rizst, a mozdonyt ettől még tökéletesen viszi.

Az újrahasznosított olaj – ami 90 százalékban repce- és szójaolajból, 10 százalékban a ramen leves főzéséhez használt olajból készül – nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a korábban használt dízel, de az előállítási folyamata tisztább.

Eredetileg a Nishida Logistic cég ötlete volt az olaj újrahasznosítása; a társaság 2021 óta legalább kétszáz kamiont üzemeltet így Kyushu szigetén, biodízeles vonatból pedig kettő jár. De azért a nagy olajozásban arról se feledkezzünk meg, hogy az úti cél, a táj valóban fenséges, tehát megéri felülni a vonatra.

Az Amaterasu vonat félóránként indul, és bejárja a Takachiho várost körülvevő pazar vidéket. És azért a növényi olaj sem mindenható: sűrűbben kell cserélni, és a szűrőket gyakrabban kell tisztítani, hogy a 60 személyt szállítani képes vonatok hosszú távon is tökéletesen működjenek.

(Forrás: South China Morning Post)

Ez is érdekelhet:

Ezt nem akartad tudni: Kínában a csatornából kinyert olajjal készül a finom streetfood

Évtizedes probléma Kínában a szennyvízcsatornákból kigyűjtött, majd úgy-ahogy megtisztított olaj konyhai célú felhasználásának ügye.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vadvirágmezőkkel kell kiszolgálni a beporzókat, hogy segítsenek biztosítani az élelmünket

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés