Évtizedes probléma Kínában a szennyvízcsatornákból kigyűjtött, majd úgy-ahogy megtisztított olaj konyhai célú felhasználásának ügye.

Ugye milyen jó lenne egy hangulatos kínai piacon végre igazi, hamisítatlan, Erős Pista nélküli, őseredeti kínai kaját enni? Na, akkor kezdetnek nézzünk bele ebbe a videóba, azután tekintsük át, hogy is van ez a dolog a „gutter oil”-lal.

Amikor szembejött velem ez csoda a neten, nem is hittem el rögtön, hogy létező jelenségről van szó. Megpróbáltam egy kicsit jobban belemerülni a témába, és kiderült, hogy a gutter oil- vagy sewer oil-jelenség sajnos tényleg létezik. A csatornába kerülő konyhai zsiradék problémája nálunk is ismert, de mifelénk az ebből kialakuló gusztustalan, dugulásokat okozó zsírszörnyekről szoktunk hátborzongató hírekkel találkozni időnként.

A leleményes kínaiaik egy része ellenben a csatornában található olajos-zsíros trutyiban meglátott egy remek üzleti lehetőséget: a szennyvíz felszínén úszó anyag begyűjtését, finomítását és újból eladását vagy felhasználását konyhai sütőolajként.

A Wikipedia szócikke szerint már 1985-ben volt egy büntetőügy Tajvanban a hulladékolaj újrafelhasználása miatt, Kínában pedig a 2000-es évek elején jegyezték fel az első hasonló ügyeket.

A szennyvízcsatornából származó, esetenként állítólag szépen le is csomagolt és akár exportra is került(!) konyhai olaj mennyiségéről nem találtam megbízható adatokat, de 2011-ben állítólag a Kínában felhasznált sütőolaj mintegy tizede újrafinomított, tisztított használt olajból készült. Az illegális gutter oil-exporttal érintett makaói élelmiszerbiztonsági hatóság kiadványa szerint a csatornában lévő mérgező, szennyező anyagokkal keveredett zsiradékkal készült ételek igen változatos egészségügyi gondokat okozhatnak, a hasmenéstől a rákos elváltozásokig. A makaóiaknak azt javasolják, hogy csak megbízható üzletből, gyártótól származó étolajat vásároljanak.

A kínai és tajvani hatóságok ugyan folyamatosan próbálkoznak a gutter oil felhasználásának, pontosabban étkezési célú felhasználásának felszámolásával, de a neten időről időre megjelenő szörnyülködő beszámolók, videók alapján kevés sikerrel. A hamisított étolaj akár mesterséges intelligencia alkalmazásával történő felismerésére viszont ígéretes tanulmányok születnek kutatóintézetekben, laborokban. Bízunk benne, hogy a hatósági szűrés módszertana gyorsan kialakul, már csak azért is, mert nálunk is egyre drágul az étolaj...

Olaszországban meg közben tiramisut nyomtatnak:

Tiramisut nyomtatnak Olaszországban

3D nyomtatóval tiramisut nyomtattak Olaszországban, a desszert szülővárosában, Trevisóban. Megkóstolnád?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés