Más régiókból is érkeztek revizorok, hogy napi huszonnégy órában ellenőrizhessék a fővárosi vendéglátóhelyeket. Milliós bírság és üzletbezárás lehet a szankció.

Átfogó ellenőrzést indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a budapesti vendéglátósok körében, a cél, hogy véget vessenek a vásárlókat megtévesztő visszaéléseknek, és rákényszerítsék a vendéglátóhelyeket, hogy bevételeikről szabályos bizonylatot adjanak.

A NAV fedett próbavásárlásainak tapasztalatai szerint a főváros turisták által látogatott belső kerületeiben kirívó mértéket öltött az egyébként magas árakkal működő vendéglátóhelyek bevételeltitkolása. Míg általában az ellenőrzések egyharmadában, ebben a szektorban ennek kétszeresében derül ki valamilyen szabálytalanság.

A vendégeket jellemzően "nyugtának látszó blokkal" tévesztik meg, olyan is előfordul, hogy csak az alkoholos termékek eladását ütik be, a többi fogyasztást már nem. Az adóhatóság az emelt ellenőrzési szintet mindaddig fenntartja, amíg az érintetteknél a nyugta- és számlaadási fegyelemben javulást nem tapasztal.

Akit törvénysértésen érnek, szigorú büntetésre – az egymillió forintos felső határhoz közeli bírságra, ismételt mulasztás esetén üzletbezárásra – számíthatnak, további következményként pedig utólagos adóellenőrzéssel szembesülnek. Az online pénztárgépektől érkező adatok alapján jogkövetőnek ítélt vendéglátóhelyeket a NAV állítása szerint "nem kívánja zaklatni".

(Forrás: NAV/MTI, fotó: Wikimedia)

És ezt olvastad már?
Maja nem ehhez az időjáráshoz öltözött, illetve vetkőzött