Mutatós vöröstéglás épületet terveztek a Nemzetközi Rögbi Élményközpontnak, ami jól passzol Limerick város georgiánus negyedébe is.

Nemzetközi Rögbi Élményközpont épült az írországi Limerickben. Az épület hangsúlyosan nem múzeum, hanem a sportág értékeit, hagyományait és sztorijait bemutató kiállítás, ahonnan a világ minden részéről érkeznek majd anyagok.

De a Limerick központjában található épület kicsit a városnak is új lendületet ad, lévén egy örökségvédelmi terület szélén, Limerick georgiánus negyedében található. Kihívást jelentett a tervező Niall McLaughlin Architects számára a célnak megfelelő, de a városrészbe jól illeszkedő épület megtervezése, ezért

nem középületként, inkább speciális magánházként tekintettek rá, és a tervezési folyamat során a történelmi georgiánus utcaképet tanulmányozták.

Így aztán a végeredmény utal a korabeli templomok és csarnokok méretarányaira. A boltíves mennyezet, falak, ablakok a rögbiben lévő erőt testesítik meg.

Níall McLaughlin építész bemutatja az élményközpontot:

A hétszintes épületet tornyának legfelső szintjén egy dupla magasságú ablakos nyilvános csarnok található, ahonnan panoráma nyílik a városra, de kívülről afféle jelzőfényként, világítótoronyként is értelmezhető.

Paul O'Connell, a sportág legendája beszél a múzeumról (az épület 1:45-től látható):

Szintén nyilvános tér a főutcáról nyíló bejárati oszlopcsarnok, ahol meccsnapokon összejöhetnek a szurkolók. A beton-vöröstégla szerkezet kézzelfogható kapcsolatot teremt az épület funkciójával, és kulcsfontosságú lesz a látogatói élmény szempontjából is.

  • International Rugby Experience, Limerick, Írország
  • Építészet: Niall McLaughlin Architects
  • Bruttó szintterület: 2110 m²
  • Átadás éve: 2023

Ráadás: 

Egy Rögbi Múzeum Új-Zélandon is van, ám az inkább a sportág helyi hagyományaival és jelentőségével foglalkozik:

(Fotók: Niall McLaughlin Architects)

Ez is érdekelhet:

Mutatjuk, hogy festenek zöldre egy folyót Szent Patrik napja alkalmából

Ma van Szent Patrik, azaz Írország védőszentjének napja! Megjegyeznénk: Szent Patrik nem volt se Patrik, se ír, de erről is írunk a cikkben.

Mutatjuk, hogy rögbizett a friss dartsvilágbajnok

Megnézhetjük akció közben Price-t.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

Átalakul a hulladékrendszer: hova dobjuk mostantól a leggyakoribb szeméttípusokat?

További cikkeink a témában