Ez csak a három legnagyobb grönlandi gleccser.

Történelmi felvételeket és más adatok seregét használta egy dán-brit kutatócsoport ahhoz, hogy kiszámítsák, mennyi jeget veszített Grönland három legnagyobb gleccsere, a Jakobshavn Isbrae, a Kangerlussuaq és a Helheim gleccser a 20. században.

Kimutatták, hogy 19. század vége óta a Jakobshavn Isbrae több mint 1,5 trillió tonna, a Kangerlussuaq 1,4 trillió tonna, a Helheim 31 milliárd tonna jeget veszített.

A jégolvadás több mint nyolc milliméterrel növelte globálisan a tengerek szintjét.

A legpesszimistább forgatókönyv sem elég pesszimista

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) kutatóinak előrejelzése szerint 2100-ra mintegy 30-110 centiméterrel emelkedhet a tengerszint az üvegházhatású gázok kibocsátásától függően. Ha semmit nem teszünk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért a 21. században, akkor a globális hőmérséklet több mint 3 Celsius-fokkal növekszik az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Ezen forgatókönyv alapján a három gleccser olvadása 9,1-14,9 milliméterrel emelné a tengerszintet.

A háromfokos hőmérsékletnövekedés négyszerese lenne a 20. századiénak, amikor a három gleccser már nyolc milliméterrel növelte a tengerek szintjét.

„Alábecsülték a legpesszimistább forgatókönyvet. A jégveszteség háromszor-négyszer nagyobb lehet a korábban becsültnél a három gleccser esetében” – mondta Khan.

A Nature című tudományos folyóiratban szeptemberben közzétett tanulmány készítői arra a megállapításra jutottak, hogy az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása miatt, az Antarktisz és Grönland jégpáncéljának olvadásával

csaknem 40 centiméterrel nőhet meg a világ tengereinek szintje az évszázad végéig.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
A Déli-sarkon öt nap alatt egyszer sem kel fel vagy megy le a nap