Sejtettük, de ilyen látványosan még nem sikerült demonstrálni.

Henrik Lindberg adatelemző nemrégiben látványos grafikonok segítségével mutatta be, kikkel töltik idejüket az amerikaiak életük során. Mivel az amerikaiak életmódjukat tekintve összességében nem sokban különböznek más nyugati civilizációkban élő társadalmakkal, így ezeket az állításokat nyugodtan vonatkoztathatjuk magunkra, európaiakra is – a végeredmény aligha különbözne sokban a mi esetünkben sem.

Lindberg az Amerikai Munkaügyi iroda 2003 és 2015 közötti adatait elemezte, Dan Kopf, a Quartz munkatársa pedig az eredményeket egy grafikonban mutatta meg. hat darab grafikon készült, ezek azt mutatják meg, mennyi időt töltünk a barátainkkal, családunkkal, kollégáinkkal, párunkkal, gyerekeinkkel, és egyedül.

Nem meglepő módon gyerekkorunkban sok időt töltünk a családunkkal és a barátainkkal. A 20-as éveinkbe érve ez a mennyiség csökken, a helyet a család és a gyerekek foglalják el.

Az egyik legsokkolóbb adat, hogy ezekben az időszakokban a kollégáinkkal töltjük a legtöbb időt – pedig biztos, hogy a család, barátok, élettárs, gyerekek és munkatársak mezőnyből velük töltenénk a legkevesebbet, ha tehetnénk.

Ez is elég szomorú, ha belegondolunk, de a legszomorúbb mégis az utolsó grafikon, amely azt mutatja be, melyik életszakaszban mennyit vagyunk egyedül.

Lindberg azt állapította meg, hogy ahogy idősödünk, egyre többet vagyunk egyedül. 50 éves korban a gyerekekkel töltött idő nagyon lecsökken, és ennek megfelelően nagyon megugrik az egyedül töltött idő. Ami okés annak, aki introvertált, de érdemes lehet okulni ebből, és ebben a korban ismét több időt fordítani a régi barátokra, vagy a párunkra. Az adat azonban nem véletlenül az, ami: a helyzet az, hogy a középkor végén, az időskor elején mintha magunkra maradnánk, talán nem teljesen a szándékaink ellenére.

Barátok illetve szülők, testvérek, család
Munkatársak illetve gyerekek
Élettárs illetve egyedül

Némi jó hír, hogy egy másik kutatás szerint idősebb korban az emberek kevésbé stresszesnek érzik magukat, és boldogabbak, mint amilyennek húszas éveikben voltak. Idősebb korban az érzelmi stabilitás erősebb, vagyis lehet, hogy többet vagyunk egyedül idősebb korunkban, de ez nem feltétlenül egyenlő a magányossággal.

(Forrás: Quartz)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

Heti ötször edz ez a lány, egy-két alkalommal csatlakoznánk hozzá

További cikkeink a témában