A környezetpozitív otthont 14 nap alatt kell majd újraépíteniük a wuppertali világversenyen.

Egyetlen magyar csapat, a pécsi Lungs of the city Team szerepel a Solar Decathlon Europe 2022 versenyen. A pluszenergiás házat bokrétaünnepségen avatta fel dr. György László, az ITM államtitkára pénteken.

De mi is az a Solar Decathlon, és kik alkotják a magyar csapatot?

  • Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny.
  • A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) hallgatói.

Az elmúlt időszakban a megújuló energiahordozókra alapozó, a fenntarthatóságot szem előtt tartva tervezett, különleges megoldásokat felvonultató többfunkciós lakóházat előépítették a wuppertali világversenyre.

A MAGYAR FÉSZEK+ nevű ház egy környezetpozitív otthon, amelyet 14 nap alatt kell majd újraépíteniük a német versenyhelyszínen.

A Solar Decathlont 2002-ben az USA Energiaügyi Minisztériuma indította útjára azzal a céllal, hogy „az új hallgatói generációk kreativitását és innovációs képességét használva egyetemi kutatói csoportok működjenek együtt ipari partnerekkel, támogatókkal olyan energiahatékony épületek tervezésére és 14 nap alatt való megépítésére, amelyek a megújuló energiahordozókra alapozva a fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek a jövő generációi számára”, írja definíciószerűen a PTE-MIK közösségi oldala.

Az egyik legrangosabb építőipari innovációs versenyt idén a németországi Wuppertalban rendezik, de a 18 országot képviselő csapatok versenyházainak tervezése és előépítése már hónapok óta zajlik.

A pécsi csapat – amely 2019-ben a nemzetközi mezőnyben vívott versenyen (kooperálva a Miskolci Egyetem és az algériai Blida Egyetem diákjaival) négy díjat is elnyert versenyépületével –

az idei házzal a fiatal pályakezdőknek teremtene energiatudatos, közösségformáló mintaotthont, és alternatívát mutatna a környezetükről felelősségteljesen és tudatosan gondolkodóknak.

A pécsiek Lungs of the City (A város tüdeje) nevű projektje túlmutat az építészeti aspektuson, az ökológiai fenntarthatóság és a környezetpozitív építészet mellett a társadalmi felelősségvállalásra is hangsúlyt fektet: az épületet a Pécsett maradó, egyetemet végzett fiatalok számára tervezték, akik a lakhatás mellett a saját vállalkozásukat is ezen a helyszínen működtetnék.

Avat az államtitkár – Fotó: PTE-MIK/Facebook

A ház belső magja zöld környezetté formálható, és nemcsak a gazdasági megélhetést támogatja, hanem egyben ökoszemléletű egészséges teret is ad a lakók számára. Az épületet egy foghíjtelekre tervezték, ezért a terület sajátosságainak figyelembevételével az északi és déli homlokzat kapott nagyobb hangsúlyt.

Az északi homlokzatot a káros anyagokat megkötő zöldfelülettel alakították ki, a déli oldalon pedig egy naptér helyezkedik el, ami a napenergiát, a passzív energiát hasznosítja, így minimalizálja a ház energiaellátását biztosító gépészeti berendezések működését.

Ökológiai szempontból egy plusz energiás házról van szó, ami emisszióját tekintve nullás vagy negatív. A csapat azt tűzte ki célként maga elé, hogy ez ne csak az épület üzemeltetésére legyen érvényes, hanem az egész életciklusra, amibe az építkezés is beletartozik.

A házat a verseny helyszínén 14 nap alatt kell megépíteniük valós méretben, az előépítés során létrehozott elemekből. A PTE-MIK udvarán mintegy hatvan százalékos készültségig szerelték össze az innovatív megoldásokkal (naptér, oxigéntermelő „homlokzat”, gyökérzónás víztisztítás, szürkevíz-hasznosítás, térnyerő ágy), passzív energiafelhasználással, a karbonsemlegességet minden tekintetben megközelítő házat, amelyet 16 kamionnal szállítanak Németországba.

A versenyépületet az előzsűri beválasztotta abba a nyolc épületbe, mely a Solar Decathlon versenyt követően még három évig aktív részese lesz a Wuppertali Fenntarhatósági Mintapark bemutató tereinek, a Solar Living Lab-nek.

(Forrás: PTE-MIK Facebook)

Ez is érdekelhet:

A MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme

A zöld átállás jegyében 2030-ra elérnék a nettó karbonsemlegességet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Zavartalanul merülhetsz el a zenehallgatás élményében a Sennheiser audiofil fejhallgatójával

A borotválkozás egy másik szintje: ismerd meg a Braun S9 Pro+-t, a márka eddigi legjobb elektromos borotváját

A tökéletes szülinapi ajándék egy 40 éves férfinak

További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés