Erőmű volt, sörfőzde lett ez a pilseni épület, hamarosan pedig az egyik felében sörfesztivált, koncerteket és rendezvényeket tartanak majd.

Ipari épületeket szép számmal alakítanak át Európa-szerte, jellemzően kulturális funkcióra. Kicsit nyakatekertebb a helyzet a pilseni Plzeňský Prazdrojjal, ami eredetileg erőműnek épült 1905-ben, és a szomszédos sörfőzdét, illetve kisebb részben a város látta el árammal. A következő 90 évben többször átalakították az épületet, így lett egy időre kazánház is, a folyamat végére pedig egy lepusztult helyszín, ami 1995-től már nem is működött.

2019-től viszont újra elkezdtek új életet lehelni az ipari műemlékbe: a két csarnoka egyikét sörfőzdévé alakítják át – évi 10 000 hektoliter tervezett kibocsátással –, a másikat pedig koncertek, kiállítások, előadások helyszínévé.

A sörfőzde már el is kezdett működni, az épület szerkezete stabil és biztonságos, az igazi átalakítás viszont még csak most kezdődik.

Így nézett ki az épület a közelmúltig:

Viszont már dolgoznak az 500 fős rendezvénytermen: az egykori gépház a Mimosa Architects tervei alapján alakul majd át, és azt már most tudni, hogy sörfesztivált is szerveznek majd oda. Mondjuk ez eléggé kézenfekvő.

„A rekonstrukció vezérmotívuma a határkeresés és az épület múltbeli és jövőbeli funkciójának átfogó megértése – írják az építészek. – Nem akarjuk feleslegesen ismételgetni az eredeti formákat, a pótlásokhoz minőségi anyagokat keresünk, ötvözzük a jelenlegi technológiát az épület lehetőségeivel.

Elsősorban termelő, funkcionális épületet építünk, 'csak sörfőzdét' és nem 'galériát'.”

Megőrzik azokat a historikus elemeket, amelyeknek a mai használat szempontjából van értelme, és nem bontanak el feleslegesen semmit, és kiemelten fontos a korábbi tervezési hibák korrigálása.

Új bejáratot terveznek a nagyvonalú külső lépcsőházhoz, a fő nyeregtetőt üveggel fedik be, hogy ezzel is hangsúlyozzák a tér új funkcióját. Odabent megőrzik a korábbi erőmű egy-egy részét, a híddarut, és más régi berendezéseket. Hanem ha befejezik az átalakítást, elsősorban alighanem a sörfesztiválról és a koncertekről lesz ismert az épület.

Plzeňský Prazdroj sörfőzde/rendezvényhelyszín

Építészet: Mimosa Architects
Helyszín: Pilsen, Csehország
Beépített terület: 2990 m²

(Fotók: BoysPlayNice, látványtervek: mvize visualisation, ex-machina.art)

Ez is érdekelhet:

Nehéz vagányabbat találni az ipari műemlékbe oltott kinetikus építészetnél

Lepusztult vágóhidat alakítottak át kortárs művészeti galériává, a bejáratok helyén forgatható falakkal, az egykor szennyezett terület helyén parkkal.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Élvezd az életet! – mondja ez a lány

További cikkeink a témában