A spenót eredete nehezen kinyomozható, de valószínűleg Perzsia vidékéről került Európába. Arab neve asbinakh, ettől már nincs messze a francia espinach, és már meg is érkeztünk a magyar spenóthoz. A spenót eredetileg egy húsz-harminc centire megnövő, egyenes szárú növény, és a legfeljebb színében emlékeztet arra a borzalmas trutyira, amivé ipari méretekben főző konyhásnénik keze alatt silányult. (Nem a konyhásnénik hibája.) Táplálkozási értékét magas fehérjetartalma (a szárazanyag 30%-a fehérje), ásványianyag-tartalma és vitamintartalma adja, de valljuk be, ha ennyi elég lenne, akkor tablettákon is élhetnénk. A paraj néven is futó növény értékét különleges íze jelenti, szóval mindenképpen érdemes újra felfedezni a spenótot!

Popeye közismerten hatalmas rajongója a növénynek, szinte vénásan lőtte magát spenóttal, ám ennek oka minden bizonnyal egy téves számítás. 1870-ben egy német tudós, Emil von Wolff rosszul számította ki a spenót vastartalmát – tízszeres értéket adott meg egy tanulmányban – ennek köszönhetően pedig a paraj szinte egyet jelentett az erővel. A számítást csak az 1930-as években javították ki, innentől kezdve az izmos tengerész A vitamin tartalma miatt fogyasztotta a zöld csodaszert.

Az olasz konyha remekül nyúl hozzá a parajhoz, de most egy spanyol fogással próbáljuk visszaállítani a spenót becsületét. Először is alaposan öblítsük le a spenótot. Általában tele vannak földdel meg homokkal, szóval, ha nem akarjuk, hogy később ropogjon a fogunk alatt, akkor legalább háromszor-négyszer öblítsük le a zöldséget. Fél kiló spenótot bátran felhasználhatunk ehhez a fogáshoz. Ne ijedjünk meg, ha egy egész kazalnyi növény kerül a serpenyőbe, ugyanis nagyon gyorsan össze fog zuhanni. Két gerezd fokhagymát szeleteljünk vékonyra, majd dobjuk rá pár evőkanálnyi oliva olajra. Tíz deka Serrano sonkát vágjunk apró kockákra, majd ez is mehet a fokhagyma mellé. Ezek után jöhet a spenót, de ajánlatos maréknyi adagokban beledobni a serpenyőbe. Pár percig főzzük, gyorsan összeesik, majd öntsünk hozzá két deci főzőtejszínt, és főzzük, amíg besűrűsödik. A végén sóval, borssal ízesítsük. Remekül működik köretként, és talán még Popeye-nek is ízlene.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

A legszörnyűbb lakóközösség lakógyűlésére is elmegyünk Sophie helyett

További cikkeink a témában
Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!
Hirdetés