Sokféleképpen takarékoskodhatsz a pénzeddel, de kevés az, amit minden hónapban be lehet tartani. Az 50/15/5 szabály viszont pontosan ilyen, úgyhogy készítsd a malacperselyt, mutatjuk, hogyan tegyél félre úgy, hogy jusson is és maradjon is.

A Fidelity magazin jött ki ezzel a megtakarítási szabállyal, ami egyszerre fedezi a havi kiadásaidat, tesz félre vészhelyzetre és gondol a nyugdíjas éveidre. A szabály a következő: 50% Kötelező kiadás 15% Nyugdíj-megtakarítás 5% Vészhelyzeti tartalék.

Tehát tételesen a következőt jelenti az 50/15/5 szabály:

  • A bevételed ötven százalékát a kötelező kiadásaidra fordítsd, úgy mint: lakbér, számlák vagy egyéb hitel (például lakáshitel).
  • A havi befolyó összeg tizenöt százalékát tedd félre a magánnyugdíj-pénztáradba, vagy ha nem rendelkezel olyannal, akkor egy kifejezetten a nyugdíjas éveidre kialakított megtakarítási számlára köttesd le.
  • Végül a fizetésed öt százalékát tedd félre bármilyen váratlan kiadásra, és alakíts ki egy vészhelyzeti megtakarítást.

Mint látható, ez a szabály nem a teljes havi fizetéseddel okoskodik: így még mindig fennmarad a kereseted harminc százaléka, amivel természetesen azt tehetsz, amit szeretnél.

Ezeket a százalékokat szintén csúsztathatod kissé az anyagi körülményeidhez mérten: például, ha jelen pillanatban olyan szűk költségvetésből gazdálkodsz, hogy alig jön ki a havi minimum, akkor nehéz félretenni, viszont ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy nem kell lakbért vagy lakáshitelt fizetned (tehát az ötven százalékát a fizudnak nem adja ki a kötelező költés), akkor a váratlan kiadásokra fordított öt százalékot nyugodtan felemelheted tizenöt, húsz vagy akár harminc százalékra is.

Hogy teljesen képbe jöjj a dologgal, a Fidelity kalkulátorában kiszámolhatod, jelen pillanatban mennyit és jól fordítasz-e a három alappillérre (kötelező, nyugdíj, vészhelyzet). A kalkulátor dollárban működik, de könnyedén átszámolhatod (1 dollár kb. 275 forint) – a gép az éves bevételedhez fogja viszonyítani a költéseidet és a megtakarításaidat.

És ezt olvastad már?
Nem tudjuk eldönteni, hogy ez a lány vízitündér vagy nimfa