A Görbiczet lefejelő montenegrói Milena Knezsevics két meccsre szóló eltiltást kapott, vagyis ha csapata bejut a BL-fináléba, játszhat az Európa-bajnok irányító. A véletlenek döbbenetes egybeesése. Két meccs egy fejelésért, ugyanezért a fociban hét mérkőzésre meszelnek el. A kézilabdában ezért vajon mit kéne tenni?

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) két mérkőzésre szóló eltiltással sújtotta Milena Knezsevicset, a Buducsnoszt Podgorica játékosát.

Ez a hír ebben a formában számunkra teljesen indifferens, átsiklunk rajta, rendben, Milena pihen; meg egyébként is ki ő? Persze a kézilabdarajongóknak a Knezsevics név jól cseng, és persze a sportágat követők azt is tudják, mire kapta az eltiltást. Megmutatom.

Jó, most mindenki látta, mi történt, de vegyük át újra, mire is kapott KÉT meccs eltiltást ez a sportember: a március 9-i Buducsnoszt Podgorica–Győri ETO (26–26) Bajnokok Ligája-mérkőzés utolsó pillanataiban Knezsevics Görbicz Anita felé fordult, és egy hanyag, de annál határozottabb mozdulattal belefejelt az arcába.

A labda a közelben sem volt, sőt, mint látható, nem volt játékban sem, épp lefújták a meccset és időn túli szabaddobásra készültek a montenegróiak. Ezt hívják szaknyelven súlyos, kirívó sportszerűtlenség, durvaságnak, de mi csak nyugodtan nevezzük egy ösztönlény állatias, förtelmes tettének. Ez a valaki teljesen tudatosan lépett oda a világ valaha volt egyik legjobb játékosához, és fejelte le. Igazán nőies cselekedet.

Knezsevics láthatóan jó sok focimeccset néz, mert miután belefejelt Görbicz arcába, némi fáziskéséssel, ám annál borzalmasabb fájdalmak közepette földre omlott. A játékvezetők egyébként nem vették észre („Balszerencsénkre nem láttuk a jelenetet, ami mérhetetlenül bosszantó, és szívből sajnáljuk, mert rendkívül gusztustalan megmozdulás volt, amely azonnal piros lapot érdemelt volna" – mondta Mortensen játékvezetőa meccs után), így a jegyzőkönyve sem került bele az az eset, de a zsűriasztalnál biztosan akadt legalább egy vezető, aki látta, illetve a videofelvételek alapján indítottak eljárást.

Fociban szigorúbbak

Alan Pardew, a Newcastle United menedzsere hét meccsről marad le egy ennél valamivel kevésbé durva fejelés miatt, Luis Suárezt, a Liverpool támadóját pedig tíz találkozóra tiltották el tavaly harapásért.

Aztán a fegyelmi eljárás eredményét viszonylag gyorsan kihirdette az európai szövetség: két mérkőzésre szóló eltiltás Milena Knezsevicsnek. Mindez azt jelenti, hogy ki kell hagynia a középdöntő utolsó meccsét (a Buducsnoszt a Krimmel játszik), illetve a Bajnokok Ligája elődöntőjét. Ha bejut a fináléba a Podgorica, akkor ott már minden további nélkül apríthatja a népet az irányító-átlövő. Milyen furcsa, igaz?

Ez a két meccs egyébként inkább csak egy, hiszen a Ljubljana elleni találkozó teljesen tét nélküli, miután a montenegrói bajnok már ott van a final fourban.

Ebbe a régióba egyébként korábban is szívesen jártak a csapatok játszani, egyrészt az teljesen normális Szkopjéban, vagy ugye Podgoricán, hogy mondjuk dohányoznak a nézők és nincs fűtés, másrészt az is eléggé közismert, hogy arrafelé tejben-vajban fürösztik a bírókat, és egy teljesen más sportágat űznek a meccseken, ami valahol a pankráció, a rögbi és kézilabda között mozog. Elmész játszani oda egy jó BL-meccset, aztán vagy hazatérsz ép bőrrel, vagy nem. De inkább nem. És engedik.

Általános felháborodás

Tor Odvar Moen, a Larvik edzője: "az EHF alulmúlta önmagát"; Raphaëlle Tervel, az ETO légiósa: "Nem tudom elhinni, hogy csak két mérkőzés jár egy lefejelésért. Úgy, hogy az egyik összecsapásnak már nincs is tétje."

Most kapott egy óriási lehetőséget az EHF, hogy valahogy megfékezze ezt az ijesztő tendenciát, mert ugye a kiállításarányokkal, hetesekkel, támadóidővel, faultokkal nehéz érvelni – amit a bíró enged ugye. De ott most lefejeltek egy játékost, nem a meccs hevében, nem támadásvezetés közben, hanem teljesen tudatosan, nyílt színen, jól láthatóan. Erre mit lép a nemzetközi szövetség? Eltiltja két meccsre. Tökös banda.

Hát az biztos, hogy hagyott magának mozgásteret az EHF, mert ugye mi lesz, ha valaki mondjuk majd ököllel üti orrnyergen az ellenfelet, kétszer jobbal, egyszer bal horoggal? Vagy előránt egy bicskát és megböki a keménykedő védőt, esetleg egy macsétával lekapja a játékvezető mindkét kezét. Na ilyenkor lehet keményebben tiltani: jöhet a négy–öt meccs mondjuk.

A szabályzat szerint négy év a maximálisan kiszabható büntetés. Ahhoz mit kell tenni? AK–47-es? Vagy atom?

Knezsevics bocsánatért esedezett

„Drága Anita, megragadom az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek tőled, a klubomtól, amelyet tisztelek és szeretek, továbbá a nagyközönségtől azért a sportszerűtlenségért, amit tegnap elkövettem. Nemcsak nekem fáj, amit elkövettem, hanem nagyon sok olyan embernek, akit mélységesen tisztelek, köztük neked. Tudom, nincs mentségem, mégis arra kérlek, hogy fogadd el őszinte bocsánatkérésemet, mint bűntudatom bizonyítékát. Az ilyen viselkedés egyáltalán nem jellemző rám, és mindent meg fogok tenni, ami az erőmből telik, hogy elfeledtessem, és hogy ne erről emlékezzen majd rám az utókor. Tudom, hogy ez nagyon sok erőfeszítést igényel majd, de állok elébe, ahogyan eddig is minden kihívás elé. Remélem, megerősödve kerülök ki ebből az ügyből, és meg tudom mutatni mindenkinek, hogy Milena Knezsevics igenis tiszteli a fair playt, és él-hal ezért a gyönyörű sportágért.”

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Élőben nézheted Marozsán Fábián negyeddöntős meccsét

Guardiolának van miért aggódnia a szezon egyik legfontosabb meccse előtt

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés