Mindenki boldog a Fradinál, végre megvan a vérbeli góllövő, akire annyira áhítoztak. De vajon Böde is boldog? Hol lesz a helye Tuijpnak?

A Ferencváros leigazolta a 29 éves holland csatárt, Jack Tuijpot, aki háromszor volt a holland másodosztály gólkirálya.

A Fradinál elsődleges prioritás volt a nyári átigazolási szezonban, hogy egy roppant gólerős, vérbeli támadót igazoljon, mivel amikor Böde Dánielnek nem ment a játék, nem lőtte a gólokat, a csapat meglehetősen szenvedett. Böde végül tizenhét gólig jutott, kis híján gólkirály lett, ám nem lehet végignyomni egy szezont egyedül, konkurencia, illetve segítség nélkül. Főleg, hogy Böde tulajdonképpen alkalmi csatár. Vagy már nem? De erről majd később.

Alapos kutatómunka és tárgyalássorozat után Jack Tuijpra esett a választás, aki a Volendam színeiben háromszor is a góllövőlista élén végzett, 2008-ban például 26 góllal segítette feljutáshoz a csapatát. Két kínzó kérdés merült fel bennem Jákkal kapcsolatban: mire lesz képes a holland második vonal legjobb támadója a magyar NB I-ben? Hol lesz lesz a helye a csapatban, kiszorítja-e Bödét?

Popovics Tuijpról

„Olyan csatár, aki színezi is a játékot, technikás futballista, számomra mindazok közül, akiket a Fradiba vittek, Jack Tuijp a legértékesebb. Olvassa a játékot, a kellő ütemben indul a megfelelő helyre, kis területen is feltalálja magát."

Tuijp a legutóbbi két szezonban 47 gólt lőtt az Eerste Divisiében, előbb húsz, majd huszonhét találattal zárt és lett gólkirály a Volendam játékosaként. A narancsmezes együttes a legutóbb szezonban a második helyen zárt, az osztályozón azonban nem tudta kiharcolni a feljutást. De a másodosztály egyik legjobb csapatából igazolt a Fradi. A Hollandiában korábban játszó magyar játékosok, illetve szakemberek szerint a holland második vonal élgárdái az NB I-ben masszív középcsapatok lennének, az ottani huszonhét gól itt is ér annyit. Mitöbb, Popovics Sándor szerint nemigen járt még Magyarországon hasonló kvalitású légiós, mint Tuijp. Pedig a mostani Fradiban, többek közt, akad egy korábbi U21-es holland válogatott is, Julian Jenner.

De nem bemondásra játsszák a focit sem, a középcsatár sem fog sokra menni a jó hírével, a pályán, a kapu előtt kell bizonyítania. No de pontosan hol is? Böde helye eléggé biztosnak fest, a támadó rengeteget fejlődött a Fradiban, a válogatottba is bekerült, lefogyott, felgyorsult, bivalyerős és  jönnek a góljai is. Középcsatárként, vagy ha úgy tetszik, centerként. Elnézve Tuijp fizimiskáját, mutatóit és elsősorban a róla készült videókat, pontosan olyan típusú tank, mint Böde. Halljuk, a holland előkészítésben is jó, talán Böde mögé, mellé is megfelelő lesz. De inkább azt látni, hogy tipikus center, akit ki kell szolgálni és ő kíméletlen a tizenhatoson belül.

Pakson akkor figyeltünk fel Bödére, mikor belső középpályásként elkezdte megszórni az ellent, három éve védekező, ütköző fedezettként nyolc gólt lőtt, rá egy évre már tizenötöt. Igaz, akkor már egyre feljebb került a szerkezetben. Néhányan viszont azóta sem felejtik azokat a megindulásokat, amik Lipcseire hajaztak, kezdőkörből meglódulva döntötte halomba a védőket és rúgott hatalmas gólokat. De ez a Böde már nem az a Böde – ennél kellemesebb klisét most nem találtam erre a szituációra. A mai Böde elkezdett vérbeli center lenni.

A legújabb megmondóember, kaszinós Bognárgyuri egyedi figura, felvágott nyelvvel, igen jó meglátásokkal, meglepően kevés közhellyel. Na ő azóta is a középpályás Bödére van ráizgulva, szerinte milyen jó lesz már a zöldeknek, hogy Tuijp érkezésével végre vissza lehet húzni picit Bödét. Szerintem meg nem.

Böde annyira hozzászokott, beletanult a középcsatár szerepbe, hogy amellett, hogy jól csinálja, elfelejtett igazi középpályásként labdát tartani, passzolni, felnézni, higgadtan osztogatni. Egy center mögé ilyen ember kell (lásd Leonardo). Böde, a madocsai tank amit eddig a Fradiban mutatott, azt jelzi, nem alkalmas a gyilkos passzok kiosztására, nem fut eleget (mondjuk Leonardo sem), nem elég technikás a középpályára. Védekezni meg nem szeret. Ha Leonardo felépül, neki is kell hely, neki aztán tényleg, de akkor végképp alig marad játékos, aki védekezhetne, a 4–2–4-es hadrend meg egy hatvan éve nem aktuális.

Jack Tuijp sem irányítani, védekezni és kiszolgálni érkezett, hanem gólokat lőni. Sokat, nagyon sokat. Annyit, mint Böde. Csak épp meglátásom szerint épp egymástól fogják rabolni a játékperceket. Nekik fájni fog, az FTC viszont ezzel jól jár, lesz két életveszélyes, magas, erős és pihentebb gólgyárosa. Már csak gólpasszok kellenének.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Emlékszel Messi karrierjének egyik legzseniálisabb góljára?

További cikkeink a témában