Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hiába egészségesek és fehérek a fogak, hogyha szabálytalanul állnak. Egy nagyfokú fogtorlódás vagy a fogak túlzott előreállása jelentősen ronthat a rólunk alkotott benyomáson. A problémára számos megoldás létezik, köztük a fogszabályozás, ami jelenleg már egyáltalán nem korfüggő.

A kérdésre tehát, hogy meddig lehet a fogakat szabályozni, a válasz az, hogy életünk végéig. Természetesen előnyösebb a helyzet egy 18 évesnél, mint egy 80 évesnél, az ideális a 12 éves kor. Ezenkívül az állcsontok növekedési zavarai felnőttkorban már csak sebészileg kezelhetőek, ezek az extrém esetek azonban szerencsére ritkák.

Esztétika vagy egészség?

Miért baj az, ha szabálytalanul állnak a fogak? Természetesen ez esztétikailag sem túl vonzó, gondokat okozhat a rágásban vagy az artikulációban. Ezen túlmenően azonban fontos tudnunk, hogy a torlódott, csámpa fogak körül sokkal könnyebben és gyorsabban felhalmozódik a lepedék és a fogkő, ezek miatt pedig sokkal inkább veszélyezteti őket a fogszuvasodás és a fogágy pusztulása.

Mik a lehetőségek?

Alapvetően kétféle fogszabályozó készülék létezik, a kivehető és a rögzített. Régebben kivehető készülékekkel csak gyerekeket kezeltünk, manapság azonban már léteznek olyan technikák, amelyekkel a kisebb eltérések felnőtteknél is megoldhatóak. A gond csak az a kivehető készülékekkel, hogy amíg nincsenek szájban, a fogak visszakúsznak eredeti helyükre; így aztán minimum napi 16 órát szájban kell lenniük, hogy érjenek is valamit.

A rögzített készülékek mindig helyben vannak, tehát folyton dolgoznak. Léteznek esztétikus fogszabályozók, ha pedig valaki arra vágyik, hogy egyáltalán ne látszódjon a készülék, belső fogszabályozót is készíttethet. Ezek az egyébként sem túl alacsony fogszabályozási árakhoz viszonyítva is elég költségesek. Ezenkívül léteznek olyan speciális, lágy és folyamatos erőkkel működő készülékek, amelyek felnőttkorban ideálisabb és gyorsabb eredményt hoznak, ezek az úgynevezett önligírozó brackettek.

Amit fontos tudnod

Ha felnőtt fejjel fogszabályozásra szánja el magát az ember, nem árt tudnia néhány dolgot. Az első, hogy a fogszabályozó folyamatos és nagyon alapos ápolást igényel. Bizony nem könnyű tisztán tartani, és tovább is tart, mint egy normál fogmosás, azonban naponta háromszor elvégzendő. Maga a készülék nem rontja el a fogakat, ha viszont nincs tisztán tartva, annak komoly következményei lehetnek. Minden eset más és más, ezért lehet, hogy egy kezelés hat hónapig, lehet hogy két évig tart, ez persze leginkább a helyzet súlyosságától függ. Azt viszont elmondhatjuk, hogy a leggyakrabban másfél-két évig tart egy felnőtt páciens fogszabályozó kezelése.

És sajnos a kezelés okozhat egyéb kellemetlenségeket is. Az egyik ilyen közvetlenül a felhelyezés után jelentkezik általában, és egy hét után elmúlik. Ez a szájnyálkahártya kisebesedése, amit a hirtelen megjelent idegen test, a fogszabályozó okoz. Léteznek speciális védőviaszok illetve ecsetelők, amelyekkel megoldható a probléma. Ezenkívül, mivel a fogszabályozó a csontban mozgatja a fogakat (eközben a csont bizonyos helyeken lebomlik, bizonyos helyeken felépül), ez eleinte ráharapási érzékenységgel járhat, ami három-négy nap után megszűnik, a készülék utánállításánál azonban visszatérhet.

Lassú folyamat

A rögzített készülék levétele után pedig sajnos nem ér véget a dolog. Sajnos sokszor hallom a következő kijelentést: „Igen, nekem is volt fogszabályozóm, de elrontották, mert miután levették, visszamentek a helyükre.” Ilyenkor azonban nem árt tudnunk, hogy ha nem akadályozzuk meg a fogak visszavándorlását, ez teljesen normális jelenség addig, amíg nem rögzültek be az új helyükön. És ez sajnos több évet is igénybe vehet.

Természetesen az ember nem örül, amikor két év kezelés után közlik vele, hogy rendben, most a rögzített készüléket levesszük, de itt van ez a kivehető lemez, hordd minden nap minimum 16 órát. A helyzet azonban sajnos az, hogy ez elkerülhetetlen, és erre is fel kell előre készülnünk. Szerencsére sok esetben elegendő, ha a fogakat belülről rögzítjük egy ún. retenciós ívvel, de szinte mindig hordani kell a kezelés után egy kivehető lemezt vagy sínt, a fogak máskülönben elvándorolhatnak.

Ha tehát fogszabályozásra szánod el magad, mindenképpen konzultálj fogszabályozó szakorvossal! Vannak könnyű és nehéz esetek, de legtöbbször a dolog megoldható.

Lenne egyéb kérdésed is szakemberünkhöz? Talán már itt is a válasz rá!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.